Sari la conținut

Alarmant: Un virus cunoscut poate duce la apariţia maladiei Alzheimer!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit o legătură între o infecție cronică intestinală cauzată de un virus comun și dezvoltarea bolii Alzheimer.

Astfel, se pare că acest virus, cu care majoritatea oamenilor vin în contact încă din copilărie, ar putea fi responsabil pentru apariţia bolii Alzheimer la anumite persoane, după cum au descoperit cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona.

Virusul face parte din familia herpesului

Este vorba despre citomegalovirus (CMV), un virus din familia herpesului, care se transmite prin fluide corporale precum saliva, sângele sau laptele matern. Studiile arată că până la vârsta de 80 de ani, nouă din zece persoane au în sânge anticorpi care demonstrează contactul cu acest virus.

Descoperirea cea mai importantă este că virusul poate folosi o cale biologică pentru a ajunge la creier prin intermediul nervului vag, cunoscut şi sub numele de „axa intestin-creier”. Odată ajuns aici, virusul poate declanşa o reacţie a sistemului imunitar care contribuie la dezvoltarea Alzheimer.

creier
Sursă foto: Getty Images

„Credem că am identificat un subtip specific al bolii Alzheimer, care ar putea afecta între 25% şi 45% dintre persoanele diagnosticate cu această boală”, explică Ben Readhead, cercetătorul principal al studiului.

Şansa unor tratamente inovatoare

Descoperirea ar putea duce la dezvolzarea de noi tratamente, potrivit studiului publicat în revista „Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association” şi citat de Mediafax. Cercetătorii lucrează acum la dezvoltarea unui test de sânge care să detecteze rapid prezenţa activă a virusului în intestin, iar pacienţii identificaţi ar putea fi trataţi cu medicamente antivirale pentru a preveni dezvoltarea bolii.

Nu toţi purtătorii virusului vor dezvolta Alzheimer – legătura a fost observată doar la un grup restrâns de persoane cu infecţie intestinală cronică cu CMV.

50% din cazurile de demenţă ar putea fi prevenite

Detectarea timpurie și intervenția pot juca un rol crucial în prevenirea sau încetinirea progresiei demenței.

Milioane de cazuri de demenţă ar putea fi evitate acţionând asupra unor factori precum fumatul şi poluarea: acesta este mesajul unui amplu studiu care subliniază rolul crucial al prevenţiei. Boala Alzheimer este cea mai cunoscută şi cea mai răspândită dintre aceste patologii, care degradează în general ireversibil memoria şi limbajul pacienţilor.

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla până în 2050, ajungând la 153 de milioane, iar experţii au declarat că aceasta reprezintă o ameninţare în creştere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate şi de asistenţă socială.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel