Sari la conținut

Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România. Zonele unde rafalele de vânt vor atinge 100km/h

Sursă foto: Daily Business

Un ciclon de mari proporții traversează Europa, provocând condiții meteorologice extreme, cu vânturi violente, ploi intense și fluctuații neobișnuite de temperatură. În timp ce Germania se confruntă cu o alertă de cod roșu, România va resimți doar efectele periferice ale acestui fenomen meteorologic.

În Germania, autoritățile au emis o avertizare de cod roșu pentru rafale violente de vânt, în special în regiunile montane, la altitudini de peste 1000 de metri. Se așteaptă rafale de vânt ce pot atinge viteze de 95–110 km/h, iar în zonele cele mai expuse, vântul ar putea ajunge chiar și până la 130 km/h. Aceste condiții periculoase pun în pericol infrastructura și siguranța populației, iar în unele zone, operațiunile aeriene au fost perturbate. De exemplu, pe aeroportul din Frankfurt, 120 de zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteo de iarnă, incluzând zăpadă, lapoviță și ploaie înghețată.

În continuare, mai multe țări europene, inclusiv Germania, au emis coduri galbene și portocalii pentru vânt puternic și precipitații abundente. Ciclonul continuă să se extindă, iar în unele zone, condițiile meteorologice extreme creează dificultăți de călătorie și reprezintă un risc pentru populație, notează Agerpres.

În România, meteorologii anunță vânt puternic și precipitații în diverse regiuni ale țării, cu o creștere neașteptată a temperaturilor. Acest fenomen va influența vremea din mai multe zone, dar nu se așteaptă ca efectele să fie la fel de severe ca în Germania.

România: vânt intens și temperaturi neașteptat de ridicate

Deși România va fi afectată doar de periferia ciclonului, fenomenele meteorologice vor fi totuși semnificative.

În zonele montane, vântul va sufla cu rafale de peste 100 km/h, iar în vestul și nord-vestul țării, sunt așteptate ploi și intensificări ale vântului.

În mod surprinzător, temperaturile vor crește semnificativ, cu valori cu peste 10 grade mai mari decât normalul perioadei. Maximele vor atinge 15–17 grade Celsius, iar minimele se vor menține, în general, pozitive.

Cu toate acestea, ANM a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări de cod galben și portocaliu, valabile în intervalul 6 ianuarie, ora 10 – 8 ianuarie, ora 10.

În intervalul menționat vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, în general cu rafale de 60…80 km/h. În Banat și Crișana vântul va avea viteze de 40…50 km/h.

În noaptea de marți spre miercuri (7/8 ianuarie) în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali vor fi precipitații moderate cantitativ (10…15 l/mp), predominant sub formă de ploaie, ce vor favoriza topirea stratului de zăpadă.

De asemenea, în Munții Apuseni și în Carpații Orientali, temporar, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 70…90 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m vor fi rafale în general de 90…110 km/h.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel