Sari la conținut

Acestea sunt cele mai dăunătoare alimente pentru ficat după alcool

ficat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne ca ai probleme cu ficatul

Consumul constant de alcool scoate ficatul din funcțiune, dar această băutură nu este singurul inamic al acestui organ. Alimentele grase și dulci din dietă nu sunt mai puțin dăunătoare. Zahărul în combinație cu o cantitate mare de alimente grase provoacă o disfuncție gravă în funcția hepatică.

Cele mai nocive alimente pentru ficat după alcool

„Alimentele grase și dulci sunt o scurtătură către problemele hepatice”, spune toxicologul, profesorul Mikhail Kutushov menționând că, chiar dacă în ficat rămân doar 30% din celulele sănătoase, acesta încă poate funcționa. „Și acest lucru este deosebit de insidios – limita de siguranță poate fi depășită brusc”, spune expertul.

Medicul subliniază că, pe de o parte, ficatul are într-adevăr o capacitate uimitoare de regenerare, dar, pe de altă parte, este necesar să se mențină funcția sa.

„În acest organ fierbe munca grea: metabolismul, neutralizarea toxinelor, producția de substanțe importante. Pentru a ne ajuta lucrătorii, trebuie să mâncăm rațional”, subliniază Dr. Mikhail Kutushov. El sfătuiește să mâncăm mai multe legume, fructe, verdețuri și carne slabă.

„Tot ceea ce este bogat în fibre și vitamine este bun pentru ficat”, rezumă medicul.

Alimente utile pentru ficat

Grapefruit-ul conține antioxidantul naringină, care protejează în mod natural ficatul. Acest antioxidant reduce dezvoltarea fibrozei hepatice, o afecțiune în care se formează prea mult țesut cicatricial în ficat. Aceasta apare de obicei ca urmare a inflamației cronice.

Strugurii, în special cei roșii și mov, conțin resveratrol, o fitoalexină naturală cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și anticancerigene.

Sucul de struguri reduce inflamația, previne leziunile și crește nivelul de antioxidanți.

Afinele și merișoarele conțin o cantitate mare de antioxidanți benefici pentru ficat.

Sucul de sfeclă este o sursă de nitrați și antioxidanți numiți betalaine, care reduc oxidarea, reduc inflamațiile, au proprietăți anticancerigene și îmbunătățesc procesele de detoxifiere. Consumul de sfeclă roșie are, de asemenea, un efect similar. Legumele crucifere precum varza de Bruxelles, broccoli sunt bogate în fibre și nutrienți.

Varza de Bruxelles și extractul de varză de broccoli ajută la creșterea nivelului enzimelor de detoxifiere și protejează ficatul de daune. Consumul pe termen lung de broccoli integral se opune atât dezvoltării NAFLD, cât și tumorogenezei hepatice. Iar 400 g de broccoli în dieta zilnică timp de 12 săptămâni reduc semnificativ nivelul de colesterol LDL din plasma sanguină, ceea ce are, de asemenea, un efect benefic asupra ficatului.

Nucile sunt foarte hrănitoare și conțin cantități mari de grăsimi sănătoase. În plus față de promovarea sănătății cardiovasculare, acestea reduc incidența bolilor hepatice. Dintre toate nucile, nucile sunt una dintre cele mai benefice în reducerea bolii ficatului gras. Acestea sunt bogate în antioxidanți, acizi grași omega-6 și omega-3.

Peștele gras, cum ar fi somonul, reduce inflamația și acumularea de grăsime în ficat și ajută la scăderea IMC-ului general. Acesta conține acizi grași omega-3, care sunt grăsimi nesaturate sănătoase, benefice pentru sănătatea inimii, creierului și ficatului.

Dacă mâncați pește gras de două sau mai multe ori pe săptămână, acesta vă va reduce nivelul colesterolului rău (LDL).

Uleiul de măsline ajută la reducerea nivelului enzimelor hepatice și a grăsimii din ficat, care contribuie la apariția bolilor hepatice. De asemenea, uleiul de măsline poate crește nivelul de colesterol bun (HDL) din sânge, care este bun pentru ficat.

„Este foarte important să menținem un echilibru între carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase. Carbohidrații complecși sunt absorbiți mai lent și previn fluctuațiile bruște ale nivelului de zahăr din sânge. De aceea, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK) sfătuiește persoanele cu NAFLD să aleagă carbohidrații complecși în locul carbohidraților rapizi. Carbohidrații nerafinați conțin, de asemenea, nutrienți esențiali, cum ar fi zincul, vitaminele B și niveluri crescute de fibre, care sunt importante pentru sănătatea ficatului și metabolism”, spune medicul.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel