Românii sunt experți în a se trata cu pastile după cum îi taie capul. În topul celor mai cumpărate pilule se situează de ani buni algocalminul, urmat de nurofen. Profesorul de farmacologie Ioan Fulga explică riscurile la care ne expunem dacă abuzăm de pastile
De multe ori ne simțim descurajați în fața unei vizite la medic, așa că preferăm, dacă durerea nu este prea crâncenă, să intrăm într-o farmacie pentru a cumpăra o pilulă care să ne domolească neplăcerea. Dacă durerea nu trece la prima pilulă o mai luăm și pe a doua și abia apoi dacă nu cedează și nu cedează consimțim să mergem la doctor.
Respectați dozele!
De ani buni, pastilele împotriva durerilor și aspirina domină clasamentul medicamentelor pe care românii le cumpără cel mai des din farmacii fără rețetă. Un studiu Cegedim de anul trecut arată că românii au cumpărat peste 10 milioane de cutii cu algocalmin, 9,12 milioane de cutii de nurofen, 6,34 de cutii de aspenter (aspirină) și 5,49 de milioane de cutii cu paracetamol.
„Obiceiul nu este unul periculos atâta vreme cât se respectă indicațiile din prospect și automedicația nu durează mai mult de trei zile”, spune prof. univ. dr. Ioan Fulga, Catedra de Farmacologie de la UMF Carol Davila.
Dacă această doză este depășită este vorba despre abuz de medicamente și riscurile pot fi mari: de la intoxicații medicamentoase la distrugerea unor organe interne. Astfel, dacă în cantitățile indicate în prospect, algocalminul nu irită mucoasa și nu are impact asupra coagulării sângelui, el conține totuși metamizol (substanța activă care poate duce la distrugerea măduvei spinării). Medicamentul în exces poate duce la apariția agranulocitozei, în fapt o intoxicație medicamentoasă caracterizată prin febră mare, frisoane, vărsături și diaree. Potrivit unui studiu din martie 2012 al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, aproape 90% dintre români au luat măcar o dată pastile fără să ceară sfatul medicului sau farmacistului. Românii aleg să se trateze singuri pentru răceală (41%), dureri de cap (31%), dureri de dinți (12%), gripă (9%), dureri în gât (6%).
Antibioticele slăbesc imunitatea
Cât privește medicamentele eliberate pe bază de rețetă în top sunt două antibiotice: amoxicilina cu 5,20 de milioane de cutii și augmentinul cu 5,11 milioane de cutii, potrivit studiului Cegedim citat mai sus.
Pericolul abuzului de antibiotice, explică prof.univ.dr. Ioan Fulga, vine din faptul că luate la întâmplare acestea își pierd efectul în timp întrucât microbii dezvoltă rezistență la aceste tratamente. Medicamente nu doar că trebuie eliberate doar pe bază de rețetă, ci este nevoie, în plus, de o politică de clasificare a acestora. „Să știm clar care sunt antibiotice de primă alegere, de a doua alegere sau de rezervă. O astfel de politică ar trebui elaborată, evident, de Ministerul Sănătății”, mai spune universitarul.
Americanii dau iama în sedative
Medicamentele luate cu nemiluita pot da dependență și pot deveni periculoase, afirmă specialiștii din SUA. Americanii își tratează durerea cu opioide de genul codeinei care însă, atrag atenția medicii specialiști, dau o stare euforică și au efecte secundare importante asupra organismului. Vicodinul, un alt opioid provoacă moleșeală și constipație, iar în doze mari probleme mari cu respirația. Alte medicamente al căror abuz este periculos sunt fenobarbitalul sau seconalul, sedative pe care americanii le iau împotriva anxietății și a insomniei. Aceste medicamente dau însă dependență și cauzează probleme de respirație, mai ales atunci când sunt combinate cu alcoolul.
Moldovenii, campionii pilulelor fără rețetă
O cercetare efectuată la cererea Institutului Aspen România de anul acesta arată că 67% din români cumpără medicamente eliberate pe bază de rețetă cel puțin o dată la trei luni, femeile fiind mai amatoare decât bărbații (30% față de 22%).
Cât privește regiunile istorice, majoritatea bucureștenilor, a moldovenilor și a transilvănenilor cumpără medicamente pe bază de rețetă mai rar de o dată la trei luni: 30%, 24% și, respectiv, 28%. Doar locuitorii Munteniei sunt cei care achiziționează majoritar astfel de medicamente o dată pe lună – 30%. Când vine însă vorba de medicamentele pentru a căror achiziție nu este necesară prescripția medicului, comportamentul de cumpărare se modifică, jumătate dintre români făcând des astfel de cumpărături: 26% lunar și 25% bilunar. Medicamentele fără rețetă sunt cumpărate mai ales de moldoveni și munteni, mai mult de un sfert din populația acestor regiuni luându-le de la farmacie de două ori pe lună.