Din cuprinsul articolului
În sezonul rece, multe persoane se confruntă cu tuse persistentă, adesea provocată de iritații și nu neapărat de o răceală.
Acest remediu este ideal pentru tusea cauzată de iritații sau factori nervoși și poate fi o alternativă naturală în lipsa unor probleme medicale grave. Dacă simptomele persistă sau se agravează, este totuși recomandat să consultați un specialist.
În Grecia antică și Roma, frunza de dafin era un simbol al victoriei, înțelepciunii și păcii. Coroane de laur realizate din ramurile arborelui de dafin împodobeau capetele câștigătorilor olimpici, precum și ale împăraților romani.
Pe lângă valoarea sa simbolică, frunza de dafin a fost folosită în scopuri medicinale încă din cele mai vechi timpuri. Hipocrate și Galen, unul dintre fondatorii medicinei, menționează proprietățile sale vindecătoare în lucrările lor.
Frunzele de dafin au fost folosite pentru a calma durerea, pentru probleme digestive și ca mijloc de curățare a organismului. Ele continuă să fie apreciate atât în gătit, cât și în medicina populară, datorită conținutului bogat de vitamine, minerale și uleiuri esențiale.
Mod simplu de preparare
Se pune o oală cu 1 litru de apă pe foc să fiarbă 4-5 foi de dafin. Se lasă până începe să fiarbă. Apoi luați oala de pe foc și cât este fierbinte, plasați fața la o distanță sigură deasupra ei, acoperindu-vă capul cu un prosop și partea din oală pentru a nu scăpa aburul.
Încercați să-l țineți câteva minute peste abur fierbinte, apoi repetaţi manevra. Aburul va înmuia secrețiile și va distruge bacteriile care au intrat în sistemul respirator. Puteți folosi acest tratament de două sau trei ori pe zi pentru cele mai bune rezultate.
Daca nu suportaţi aburul, puteţi prepara un alt remediu natural cu frunza de dafin, care are şi efecte vindecătoare împotriva răcelilor, prin transformarea lui într-un ceai.
- 4-5 frunze de dafin uscate
- 1 baton de scortisoara (optional)
- 1 litru de apă
- miere
Se fierb frunzele de dafin și scorțișoara într-un litru de apă timp de aproximativ 20 de minute. Lăsați ceaiul să se răcească și îndulciți-l adăugând o linguriță de miere în ceașcă chiar înainte de a bea.
Riscuri şi contraindicaţii
În ciuda numeroaselor sale beneficii, frunza de dafin poate provoca reacții adverse în anumite circumstanțe. Iată câteva riscuri majore de luat în considerare înainte de a utiliza frunza de dafin sub orice formă:
Unii oameni pot fi sensibili la compușii din frunzele de dafin, ducând la erupții cutanate, mâncărime sau alte reacții alergice. Este întotdeauna o idee bună să testați o cantitate minimă înainte de utilizarea obișnuită.
Riscuri în timpul sarcinii și alăptării
Femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să aibă grijă la consumul de frunze de dafin, întrucât unele substanțe active pot avea un efect stimulativ asupra mușchilor, inclusiv asupra celor ai uterului. Este recomandat să consultați un medic înainte de utilizare.
Frunza de dafin poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diabet sau anticoazanți. Este întotdeauna recomandabil să consultați un medic dacă luați medicamente și luați în considerare utilizarea regulată a frunzelor de dafin.