Sari la conținut

TOP 5 ceaiuri care refac pancreasul după mesele îmbelşugate de Sărbători

pancreas
Sursa foto: playtech.ro

Experţii au realizat un top cu cele mai bune ceaiuri care stimulează secrețiile pancreatice şi previn apariţia litiazelor biliare specifice acestei perioade, cu mese îmbelşugate de Crăciun şi Anul Nou.

Astfel, ceaiurile de muşeţel, urzică, mentă, anghinare, ghimbir şi cel verde pot intra cu succes în categoria ceaiurilor cu rol de balsam pentru pancreas, având efecte benefice în prevenirea inflamaţiei acestui organ vital pentru o digestie corectă.

Pancreasul, un organ cu dublu rol în organism

Pancreasul este un organ important cu dublu rol în organism: ajută decisiv procesul de digestie şi susţine echilibrul hormonal dat de sistemul endocrin. Astfel, joacă un rol important în producerea enzimelor, ajutând corpul să digere alimentele consumate.

Inflamarea ţesutului glandular din cauza enzimelor în exces duce la aparitia pancreatitei cronice. În schimb, pancreatita acută apare în urma unor infecţii bacteriene sau cu anumiți viruși, precum pneumococi sau streptococi. Medicii spun că evoluţia bolii este pozitivă şi are vindecare relativ rapidă.

În cazul persoanelor care suferă de pancreatită se recomandă un regim alimentar strict, dar şi suplimente de vitamina E, vitamina B12 și vitamina PP. De asemenea, cu acordul medicului curant, se pot folosi şi diverse ceaiuri care au efecte benefice în cazul afecţiunilor pancreatice.

Ceaiul de urzică

Unul dintre cele mai folosite ceaiuri pentru pancreatită este cel de urzică. Urzica stimulează secrețiile pancreatice și tocmai de aceea este recomandata mai ales în insuficiența pancreatică.

Pentru a avea efecte benefice se recomandă consumul ceaiului de urzică de 2-3 ori pe zi, timp de o lună. Ceaiul se prepară punând la infuzat 1-2 linguri de frunze proaspete în 250 ml de apă clocotită.

ceaiului de urzică
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ceaiul de anason

O altă plantă cu efecte uimitoare în cazul pancreatitei este anasonul. Acesta stimulează funcțiile pancreasului și îmbunătățește digestia. În cazul acestui ceai este recomandată o cură de o lună, în care se beau câte două câni de ceai de anason zilnic. Trebuie avut grijă ca acest ceai să fie băut întotdeauna înainte de masă.

Pentru prepararea ceaiului de anason se recomnadă o infuzie din 10 grame semințe pisate și 250 ml de apă clocotită. După ce se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, se bea o cană pe zi. Trebuie avut grijă ca această cană de ceai de ananson să nu fie băută toată odată, ci pe parcursul întregii zile, potrivit bzi.ro.

Este recomandat ca acea cană de ceai să fie împărțită în trei părți și consumate fiecare înainte de fiecare masă principală. Acesta este recunoscut ca unul dintre cele mai benefice ceaiuri pentru pancreas. Aceasta planta a fost folosita de secole pentru proprietatile sale calmante. Ceaiurile din musetel contin diversi compusi importanti pentru sanatatea pancreasului, precum flavonoidele, acestea din urma cu efecte antioxidante si antiinflamatoare.

Studiile efectuate au aratat ca musetelul ajuta la reducerea inflamatiei pancreasului, calmeaza durerea si contribuie la procesul de digestie.

Ceaiul de ghimbir

Ghimbirul este un condiment care ajută la reducerea inflamației de la nivelul pancreasului. Acesta reduce durerea provocată de pancreatită datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. Tocmai de aceea se recoamndă consumul ceaiului de ghimbir de către persoanele care suferă de pancreatită.

Pentru prepararea ceaiul de ghimbir aveți nevoie de o bucată de rădăcină de ghimbir, pe care să o puneți la fiert într-o cană de apă. Ceaiul se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, apoi se lasă la răcit, acoperit, timp de aproximativ 10 minute. Pentru cei care nu suportă gustul de ghimbir pot adăuga miere de albine în ceai, potrivit sursei citate.

ghimbir
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ceaiul de anghinare

Anghinarea este o altă plantă cu efecte asupra funcționării pancreasului, dar și asupra funcționării ficatului. Anghinarea stimulează funcția pancreasului, favorizând și eliminarea toxinelor de la nivelul acestui organ.

Pentru prepararea ceaiului de anghinare trebuie fierte 15 frunze de anghinare în două căni cu apă aproximativ 5-10 minute. După ce se strecoară se lasă la răcit înainte de a-l bea. Este recomandat consumul a două căni de ceai de anghinare zilnic, timp de o lună de zile.

Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă este apreciat pentru efectele sale relaxante asupra mușchilor gastrointestinali, dar şi pentru beneficiile sale în reducerea balonării și a gazelor intestinale. Acest lucru se datorează faptului că menta conține mentol, un compus care poate relaxa mușchii netezi ai tractului gastrointestinal.

Această relaxare poate reduce spasmele și tensiunea musculară, diminuând astfel durerile abdominale și senzația de disconfort. Ceaiul de mentă poate fi deosebit de util pentru persoanele care experimentează dureri asociate cu afecțiuni ale pancreasului, cum ar fi pancreatita. În plus, efectul calmant al mentei poate contribui la îmbunătățirea digestiei și la promovarea unei senzații generale de bine.

Ceaiul se prepară prin infuzarea a 2-3 lingurițe de plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă fierbinte, pentru 15 minute. Se strecoară și se beau câte 3 căni pe zi.

plante
sursa foto pixabay

De ce apare apare pancreatita?

Medicii atrag atenţia că în ultimii 10 ani, diagnosticul de pancreatită a fost stabilit de trei ori mai des, în special la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani.

Principalul motiv pentru creșterea bruscă a cazurilor de pancreatită este dieta dezechilibrată, cu accent pe alimentele cu carbohidrați și grăsimi, în special mâncarea de tip fast-food. De aceea, alimentaţia joacă un rol cheie în prevenirea pancreatitei, o boală ce se poate manifesta atât în formă acută, cât și cronică.

Greutate în abdomen, greață, scaune dezordonate, balonare, durere în părțile superioare și în hipocondrul drept – acestea sunt simptomele pancreatitei. Dar stilul de viață corect și tratamentul în timp util pot opri procesele ireversibile ale glandei.

La stabilirea diagnosticului, determinarea conținutului de enzime pancreatice din sânge este de o importanță cheie. În pancreatită, nivelul enzimei amilaze crește semnificativ.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel