Din cuprinsul articolului
Putem să ne bucurăm de Sărbători și fără mesele grele și kilogramele în plus cu care vin la pachet? Răspunsul este DA, putem! Expertul Andreea Stoica terapeut nutriționist în cadrul proiectului Gust pentru Sănătate, ne oferă alternative sănătoase și “strategii” nutriționale pentru a ne bucura de mesele delicioase de sărbători fără remușcări.
Încă un motiv extrem de important pentru adoptarea unor alternative mai sănătoase la mesele de sărbători este exemplul de alimentație pe care dorim să îl transmitem copiilor noștri. Gustul copilăriei poate fi un gust sănătos, nu doar delicios.
Adaptează preparatele tradiționale!
Sărbătorile parcă nu sunt complete fără sarmale cu smântână, cozonac, prăjituri, piftie și fripturi cu sos. Dar o masă bogată în grăsimi și zaharuri contribuie la aporturi calorice semnificative, la scăderea nivelului de energie și stări de rău cauzate de o digestie încetinită.
Ca să reduci caloriile, dar să păstrezi aromele:
✓Gătește la grătar sau cuptor în loc să prăjești;
✓Carnea grasă (de porc sau vită) consum-o în cantități mai mici și mănâncă în schimb mai multă carne slabă de pui, curcan, pește. Chiar și sarmalele le putem face din pui sau curcan, înlocuind orezul alb cu cel brun;
✓Folosește făină integrală și îndulcitori naturali (miere, stevie, sirop de arțar) în loc de zahăr.
Cum arată farfuria perfectă de sărbători?
Pentru ca o masă de sărbătoare să fie sănătoase, prima condiție este echilibrul. De aceea 2-3 sarmale medii sunt suficiente, pentru echilibru între proteine și carbohidrați. Iar dacă ți se oferă în plus, poți refuza. Oricum, vei mânca și a doua zi din ele. Iar dacă ai în farfurie friptură, o poți savura cu o salată proaspătă sau cu murături pentru a adăuga și fibre.
„Farfuria de Sărbători ar trebui să includă o combinație de proteine, legume și carbohidrați complecși precum orezul brun, cartofi sau quinoa. Gramajul la carnea de porc să fie redus, puteți suplimenta cu carne de pasăre sau pește”, adaugă Andreea. Această alegere conștientă ne ajută să ne menținem sănătatea pe durata sărbătorilor.
Dulcele poate fi sănătos și, totodată, adorat de copii
Poate cea mai mare provocare de sărbători sunt deserturile. Dar dulciurile nu trebuie să fie pline de zahăr, făină sau grăsimi. Există destul de multe alternative simple și absolut delicioase. De exemplu merele și perele coapte cu scorțisoară, sorbetul de fructe congelate sau budinca de chia cu fructe proaspete. Iar dacă nu vrem să gătim, putem oricând să alegem batoane de ovăz, nuci și unt de arahide.
„Pentru a reduce zahărul, folosiți îndulcitori naturali (miere, stevie, sirop de arțar) și adăugați fructe uscate sau proaspete. Condimente precum scorțișoara sau vanilia pot intensifica dulceața fără a adăuga calorii,” explică Andreea. Aceste modificări simple pot transforma deserturile, păstrându-le gustoase și sănătoase.
Când ți-e greu să nu faci excese…
Pentru a gestiona porțiile, expertul Andreea ne recomandă următoarea strategie: porționarea atentă, mâncatul lent și pauzele între înghițituri contribuie la o sațietate mai rapidă. „Umpleți farfuria cu legume și salate înainte de a vă servi din felurile principale mai grele și evitați gustările între mese”.
Sărbătorile vin cu multă bucurie, dar și cu provocări și tentații calorice. De aceea e important să ne setăm intenții clare și să ne planificăm din timp mese delicioase, dar și echilibrate. Putem gusta din orice, de poftă, fără să ne învinovățim, atâta timp cât controlăm cantitatea și porțiile, suplimentând cu opțiuni mai sănătoase și alimente care ne dau energie.
Să nu lipsească de la masă apa și ceaiurile!
Hidratarea este adesea trecută cu vederea , dar este esențială, mai ales în timpul meselor bogate. „Apa, ceaiurile neîndulcite și apa cu fructe sunt alegeri excelente pentru a vă menține hidratați,” recomandă Andreea. Așadar putem să optăm pentru limonada cu portocale și lămâie sau grepefruit. “Sau putem pur și simplu să punem orice fructe dorim în apă și să le lăsăm acolo, rezultând o „apă cu gust” numită și apă infuzată! Având și o mulțime de beneficii” adaugă Andreea. Ar trebui să fim atenți și la consumul de alcool și băuturi îndulcite să îl limităm cât putem de mult.