Din cuprinsul articolului
NU este glumă! Uite pe ce loc se află România la vaccinare, comparativ cu Ucraina și Bulgaria. Într-un raport recent publicat de Comisia Europeană și OECD, „State of Health in the EU Cycle”, românii se feresc de vaccinare.
România este pe ultimul loc la vaccinare, cu un procent de numai 60% acoperire pentru rujeolă și 80% acoperire vaccinală împotriva hepatitei B.
În ceea ce privește vaccinarea împotriva acestor boli, Ungaria este singura națiune care a reușit să le vaccineze în întregime, urmată de Portugalia, Slovacia, Austria, Germania, Franța și Suedia.
România, pe ultimul loc în Europa la vaccinare
Sute de cazuri de tuse convulsivă cauzate de lipsa de vaccinare. Spitalul Victor Babeş din Capitală a anunțat sute de cazuri de tuse convulsivă. Încă din toamna anului 2024, numărul acestor cazuri a crescut rapid. Tocmai din cauza lipsei de vaccinare pentru această boală, apar cazuri complicate.
„Datorită campaniei de vaccinare nu mai vedem cazuri grave sau sechele, copiii trăiesc bine mersi și ajung sănătoși până la vârsta de adult. Dacă însă ne vom pierde memoria și vom considera că dacă nu mai vedem aceste cazuri, ele nu mai există, o vom lua de la capăt”, spune Prof. Dr. Simin-Aysel Florescu.
„Dacă scădem vaccinarea, bolile vor reapărea şi este ceea ce se întâmplă deja cu tusea convulsivă şi rujeola.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeş din Capitală, prof. Dr. Simin-Aysel Florescu, prezintă situația extrem de gravă a României în ceea ce privește procentul de acoperire vaccinală.
De cele mai multe ori, în ciuda faptului că datele nu sunt prezentate în raportul oficial, avem o situație proastă în ceea ce privește procentul de vaccinare, precum și în ceea ce privește bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi tusea convulsivă”, mai spune medicul specialist.
Medic: Suntem practic pe ultimul loc din Europa
„Suntem practic pe ultimul loc din Europa. Ne arată situaţia extrem de gravă pe care o avem din punct de vedere al acoperirii vaccinale şi care se traduce în viaţa de zi cu zi prin numărul extrem de mare de cazuri determinate de lipsa vaccinărilor, deci de cazuri de boli vaccinabile care apar şi deja ştim despre epidemia de rujeolă, care încă nu s-a stins, a mai scăzut dar nu s-a stins şi ştim despre toate celelalte boli care nu figurează, deocamdată, pe graficul Uniunii Europene.
Știm despre tuse convulsivă, probabil că la anul o să apărem acolo în toată splendoarea cu cazurile de tuse convulsivă, care este de asemenea o boală vaccinabilă cu vaccin prevăzut în programul naţional de imunizare al copilului şi asigurat de către stat gratuit, văd că există pe graficul UE şi vaccinarea împotriva hepatitei B, de asemenea foarte scăzută, un lucru inexplicabil având în vedere că România încă se mai menţine în zonele cu endemie moderată cel puţin de infecţie cu virus B, adică ar fi necesară vaccinarea”, conchide specialistul.
Gradul de vaccinare
„Este o veste foarte proastă pe care o vedem concretizată în cifre şi grafice, practic noi suntem pe ultimul loc din România este conform acestui grafic al OCDE, pe ultimul loc din Europa ca vaccinare împotriva rujeolei şi hepatitei B, dar probabil că acelaşi ultim loc îl avem şi la restul de vaccinări ale copilăriei, deocamdată nu vedem cifrele dar ce vedem noi în viaţa de zi cu zi în spital, şi anume număr de cazuri din ce în ce mai mare din aceste boli vaccinabile, ne confirmă că pobabil că vom vedea şi la anul aceste boli pe grafic”, a mai explicat medicul.
În ceea ce privește gradul de vaccinare împotriva bolilor copilăriei, suntem departe de ținta ideală de 95%. Prof. dr. Simin-Aysel Florescu afirmă că atunci când a existat un nivel optim de acoperire vaccinală, bolile nu mai circulau.
„Din păcate, există un segment populaţional care consideră că dacă nu le mai vezi, nu mai există. Ele există”
«Problema constă în faptul că în momentul în care într-o ţară, într-un teritoriu, nivelul vaccinal ajunsese atât de bun cum era la noi imediat după 90 şi lumea, începând de la medici şi până la populaţie, nu mai vedea acele cazuri, au început să creadă că nu mai există, conform teoriei „Nu văd, deci nu există”.
Antivaxerii și răspândirea bolilor
„Or, tocmai datorită faptului că exista un nivel al vaccinării foarte bun, acele cazuri nu mai existau, boala nu mai circula în comunitate.
Şi vorbim despre toate bolile copilăriei, bolile vaccinabile şi anume rujeolă, rubeolă, oreion, tuse convulsivă, difterie, tetanos, poliomielită, ca să vorbim despre câteva dintre cele mai importante boli vaccinabile. Datorită faptului că aveam un nivel bun de vaccinare, aceste boli nu mai circulau, nu le mai vedeam şi eram bucuroşi să nu le mai vedem.
Din păcate, există un segment populaţional care consideră că dacă nu le mai vezi, nu mai există. Ele există, din păcate ele există în diverse părţi ale lumii, ori în jurul nostru, ori mai departe, în zonele mai sărace care de regulă nu-şi pot asigura capacitatea de acoperire vaccinală şi de acolo pot ajunge oriunde în lume. Şi dacă ajung într-o zonă în care lumea nu se mai vaccinează pentru că, nu-i aşa, dacă nu o vedem, înseamnă că nu există boala şi devine din nou expusă la risc.
Pentru noi, medicii, este un lucru atât de logic şi de evident şi încercăm să explicăm pe înţelesul oamenior din comunităţile în care trăim pentru că, într-adevăr, bolile nu mai existau la noi, dar pentru că ne vaccinam», a declarat Dr. Aysel-Florescu.