Din cuprinsul articolului
„Medicamentul” iernii. Șoriciul de porc este nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Pe lângă gustul deosebit, acest preparat are nenumărate beneficii pentru sănătate. Totuși, consumul trebuie să fie moderat, mai ales în cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare.
Șoriciul nu doar că satisface gusturile tradiționale, are și beneficii pentru sănătate atunci când este consumat cu moderație. Totuși, consumul excesiv poate avea efecte adverse asupra organismului.
Beneficiile șoriciului pentru organism
Lipsa de fibre și carbohidrați, face ca acest aliment consumat în perioada sărbătorilor de iarnă să fie un aliment potrivit pentru persoanele cu diabet. Potrivit medicilor, șoriciul este bogat în colagen și contribuie la sănătatea pielii, articulațiilor și unghiilor.
Recomandarea medicilor: 50 de grame pe zi de șorici, nu mai mult, de preferat ca gustare între mese, datorită capacității sale de a oferi sațietate, transmite medikatv.ro.
Studiile arată că 100 de grame de șorici oferă organismului: 11 mg de magneziu – esențial pentru funcționarea mușchilor și a sistemului nervos; 127 mg de potasiu – important pentru sănătatea inimii și echilibrul electrolitic; 30 mg de calciu și fosfor – necesare pentru sănătatea oaselor și a dinților.
Riscuri asociate consumului de șorici
Consumat în cantități mari, șoriciul poate deveni periculos. Datorită conținutului său ridicat de grăsimi și sare, poate agrava afecțiuni precum:
- Hipertensiunea arterială – din cauza conținutului mare de sodiu, șoriciul poate crește tensiunea arterială.Colesterolul ridicat – grăsimile saturate pot contribui la creșterea nivelului de colesterol „rău” (LDL).
- Problemele biliare și pancreatice – digestia grăsimilor poate pune presiune suplimentară pe aceste organe.
Consumul excesiv de șorici poate provoca:
- Greață;
- Constipație;
- Crampe stomacale.
Un alt aspect important este cât de proaspăt este șoriciul. Șoriciul procesat, disponibil în carmangerii, poate conține cantități mari de sare, conservanți și aditivi, ceea ce îl face mai puțin sănătos. Este indicat să consumăm șorici proaspăt, pregătit acasă, pentru a evita aceste riscuri.
Recomandări pentru un consum sănătos: Limitați consumul la 50 de grame pe zi și evitați excesul, alegeți șoriciul proaspăt, preferabil obținut din surse de încredere. Mai mult, persoanele cu hipertensiunea, colesterolul mărit sau problemele biliare ar trebui să evite acest aliment.
Medicii recomandă ca acest aliment să fie încorporat în cadrul unei diete echilibrate, alături de legume și alimente bogate în fibre, pentru a contracara posibilele efecte adverse asupra digestiei.
Preparat gustos cu şorici de porc
Șorici umplut cu ciuperci
Ingrediente: 250 g șorici, 200 g ciuperci champignon, 2 ouă, 100 ml ulei, 150 g carne tocată de porc, sare, piper și cimbru după gust, 2 cepe tocate mărunt, 3 căței de usturoi pisați.
Mod de preparare:
Se toacă ciupercile mărunt și se trag puțin la tigaie în ulei, apoi se adaugă ceapa tocată și usturoiul; se mai lasă câteva minute să se călească împreună, după care se condimentează cu sare, piper și cimbru și se dă deoparte să se răcească puțin; apoi se adaugă carnea tocată, ouăle, pătrunjelul tocat mărunt şi se omogenizează compoziția; se taie fâșii potrivite de șorici şi se umplu cu această compoziție; se rulează și se prind capetele cu scobitori sau se leagă cu sfoară alimentară. Se pun într-o tavă de cuptor unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor la foc potrivit pentru 35-40 de minute sau până sunt gata. Se servesc ca atare sau cu diferite garnituri.