Sari la conținut

Cardiolog: Durerea de cap arată întotdeauna hipertensiunea arterială?

tensiune arteriala
Sursă foto: Shutterstock
hipertensiunea arterială, factor de risc

Tensiunea arterială ridicată este uneori însoțită de dureri de cap, dar nu întotdeauna. Această afecțiune nu se poate manifesta în niciun fel, deci este important să reacționați la alte simptome în timp.

Dr. Oleg Mironuk relatează despre ce indicatori arată hipertensiune arterială și cum poate fi normalizată.

Durerea de cap arată întotdeauna hipertensiunea arterială?

Potrivit cardiologului Oleg Mironuk, durerile de cap nu sunt întotdeauna un semn al hipertensiunii arteriale. El clarifică faptul că hipertensiunea arterială nu este întotdeauna însoțită de dureri de cap. Chiar dacă o persoană nu simte simptomele tipice ale tensiunii arteriale ridicate, aceasta ar trebui să fie totuși redusă și normalizată.

„Este important să știm că, cu cât tensiunea arterială este mai mare, cu atât este mai mare riscul de boli cardiovasculare, indiferent dacă o persoană se confruntă cu simptome”, a spus el.

Semne de hipertensiune arterială

Durerea de cap fulgerătoare poate fi o urgență medicală
Foto: David Garrison/Pexels

Hipertensiunea arterială este un termen medical care înseamnă că sângele pune prea multă presiune pe pereții arterelor din interior. Presiunea sistolică (superioară) sub 120 și presiunea diastolică sub 80 mmHg este considerată normală.

Hipertensiunea arterială este diagnosticată cu o creștere constantă a tensiunii arteriale:

  1. Mai mult de 140 mmHg (tensiune arterială sistolică)
  2. Mai mult de 90 mmHg (tensiune arterială diastolică)
  3. Cefalee (cel mai adesea în partea din spate a capului)
  4. Tinitus periodic, întunecarea în fața ochilor și amețeli
  5. Durere în zona inimii
  6. Ritra de inimă rapidă în repaus
  7. Sentimentul de sufocare

Tensiunea arterială ridicată fără un tratament adecvat poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență renală sau cardiacă, vedere încețoșată și alte complicații.

Cum să reduceți tensiunea arterială?

tensiune arteriala
Sursă foto: Getty Images

Medicul oferă câteva sfaturi pentru a reduce presiunea. Dacă tensiunea arterială este ridicată, puteți umple un castron de apă fierbinte și puteți înmui picioarele timp de 10 minute. Astfel, vasele extremităţilor se extind, sângele curge la ele, iar presiunea scade.

Respirația lentă și profundă a diafragmei timp de 5 minute ajută la scăderea tensiunii arteriale. Prin încorporarea sistemului de reglementare intern prin sistemul nervos, este posibil să se reducă nivelul de stres, care, în majoritatea cazurilor, provoacă hipertensiune arterială.

Cardiologul recomandă și următoarea tehnică:

  • Relaxează-te și închide-ți ochii;
  • Puneți o mână pe zona pieptului și pe cealaltă pe abdomen
  • Numărând până la 5, respiră adânc în stomac și țineți respirația timp de 8-10 secunde.

Această practică vă permite să creșteți fluxul de sânge către toate țesuturile, ca urmare a scăderii presiunii din vase.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel