Sari la conținut

Alunițele roșii pe corp. Când sunt un simptom de boală?

alunite
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Alunițele roșii de pe piele nu sunt neapărat o problemă de sănătate, decât în momentul în care devin deranjante sau încep să sângereze. În acest caz, ar trebui să consultați imediat un medic.

Alunițele sunt pete pigmentare care pot apărea și dispărea brusc. Acestea pot avea culori diferite, de la maro închis la roșu. Dar dacă vorbim în mod special despre alunițele roșii, acestea pot fi de origine genetică sau cauzate de îmbătrânirea pielii, dar chiar și atunci ar trebui să le verificați cu atenție.

Acest tip de aluniță roșie apare de obicei între 40 și 50 de ani. În cazuri speciale, pot apărea chiar și la o vârstă mai fragedă, începând din copilărie.

Semnal de alarmă pentru bolile de inimă

Aceste alunițe apar din cauza dilatării capilarelor, ca simptom secundar al bolilor de inimă. Ele apar de obicei pe brațe, pe spate și în zona pieptului. Sunt simptome asemănătoare cu cele ale venelor varicoase, cu excepția faptului că sunt rotunde și de culoare roșu aprins.

Ar trebui să aveți grijă să nu confundați petele de piele cu alunițele roșii. Petele roșii de pe piele pot arăta ca vene varicoase ca urmare a venelor sparte și nu au formă rotundă.

Ele pot apărea în timpul unei febre mari, în timpul sarcinii sau când aveți o leziune ușoară a pielii. Petele roșii pot fi observate și de la naștere. Ele se pot estompa odată cu vârsta sau pot rămâne pe piele toată viața.

În timp ce în cazul aluniţelor roșii, chiar dacă nu sunt alunițe canceroase, este important să le verificaţi de fiecare dată când apar. În multe cazuri, aceste alunițe pot sângera, vă pot deranja sau vă pot răni.

În aceste cazuri, ar trebui să consultați cu siguranță un medic sau un dermatolog şi mai ales dacă alunițele tale se întunecă de-a lungul anilor.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cum le puteți elimina

Deși nu prezintă un risc pentru sănătate, acele puncte roșii pot fi deranjante. Nu încercați să eliminați singuri acasă, pentru că acestea sau orice alt tip de alunițe sau excrescențe pot duce la sângerări abundente și devin periculoase pentru sănătate.

Consultați întotdeauna un medic specialist pentru a le elimina într-un mod controlat din punct de vedere medical, adaptat cazului dumneavoastră și stării de sănătate.

Există metode chirurgicale mai invazive, dar de regulă se foloseşte laserul. Unele dintre aceste metode elimină definitiv alunițele.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel