Sari la conținut

Ce salariu are un asistent medical din România?

asistente medicale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Foarte mulți oameni devin din ce în ce mai interesați de salariile angajaților din sectorul sănătății. Dacă sunteți unul dintre ei, atunci ați ajuns în locul potrivit! Aflați cât câștigă o asistentă medicală în România. Aici îți spunem cât se câștigă pe lună, depinzând de specializare și experiență.

De câțiva ani, spitalele din România întâmpină o mare problemă: lipsa personalului medical. Practic, nu este spital din țara noastră care să nu fie afectat de acest deficit, având în vedere numeroasele posturi vacante. Ce nu multă lume știe însă este cât de bogat este sectorul medical. Totuși, salariile personalului medical depind foarte mult de specializarea și experiența acestuia.

Ce salariu are o asistentă medicală în România?

Numeroase țări europene își consideră medicii și asistentele drept regi, din simplul motiv că munca acestora este tratată cu mult respect. De exemplu, în Germania, un asistent medical încasează aproximativ 4.000 de euro pe lună, în vreme ce în România lucrurile stau cu totul altfel. Dacă debutul anului 2023 a debutat cu o creștere a salariului minim pe economie, care a atins 3000 de lei, dintre care 200 sunt deductibili, practic salariul minim pe care fiecare angajat îl încasează în mână este de 1863 de lei, potrivit StirileBZI.

În schimb, în cazul unui program normal de lucru, care la sfârșitul lunii reprezintă 165,333 ore/lună, tariful orar este de 18,145 lei/oră.

Conform datelor pe care Institutul Național de Statistică din România le-a pus la dispoziția tuturor, în 2020, în cadrul sistemului sanitar activau 137.589 de asistenți medicali cu studii medii, adică cu 18.000 mai mulți comparativ cu 2015. De asemenea, existau 16.784 de asistenți medicali cu pregătire superioară. Cu toate că s-a înregistrat o creștere spectaculoasă în ultimii zece ani, potrivit Eurostat, numărul de medici și asistenți medicali se află în continuare sub media UE.

Ce salariu are o asistentă medicală din sectorul privat

Sectorul privat reprezintă sectorul preferat al asistenților medicali. În cadrul acestor clinici, angajații beneficiază de un salariu cu mult mai mare decât cel de la stat. De pildă, o asistentă începătoare cu studii superioare are un salariu mediu net de 2.574 de lei. Salariul este mai ridicat pentru turele de noapte, dar și pentru cele speciale organizate de fiecare clinică.

Lunar, asistentele medicale angajate în clinicile private încasează o sumă frumușică în momentul în care își primesc salariul, de aceea tot mai mulți tineri se orientează către acest tip de activitate.

Dacă în sistemul de stat, asistentele medicale pot câștiga până la 6.000 de lei pe lună, în sistemul privat acestea ajung să câștige până la 8.000 de lei. În cadrul unităților clinice, salariul de asistent medical principal – tehnician radiolog poate fi de 5.649 de lei, în timp ce cel al unui tehnician radiolog de 5.425 de lei. Un asistent medical – tehnician radiolog începător poate încasa 5135 lei, iar un asistent medical – tehnician radiolog senior 5313 lei.

În cazul în care vorbim despre un asistent medical specialist, salariul său poate atinge 5070 de lei, iar un asistent medical, asistent medical special, asistent medical debutant, 5005 lei. Astfel, un asistent medical principal poate avea un salariu de 5070 lei, iar un asistent medical 4875 lei.

Un asistent medical debutant poate primi un salariu de 4810 lei, iar remunerația asistenților medicali la UPU-SMURD este cuprinsă între 3900 – 3950.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel