Sari la conținut

Când beneficiul devine pericol: Un om de știință vorbește despre miturile dietelor populare

diete
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mituri despre diete

Există multe diete în lume. Unele nu sunt sigure și nu au nimic de-a face cu un stil de viață sănătos, în timp ce altele pot fi eficiente pentru pierderea în greutate și prevenirea bolilor.

Ce dietă poate dăuna sistemului reproducător? De ce alimentele fără gluten dăunează unei persoane sănătoase? Cum să slăbești în siguranță cu postul intermitent? La aceste întrebări a răspuns Ekaterina Bankovska, profesor la Universitatea Națională de Cercetare Permiană.

Metoda de numărat calorii

„Această metodă este destul de complicată din cauza numeroaselor formule de calcul. Toate acestea nu sunt destul de precise din cauza coeficienților diferiți pentru calcularea activității fizice a persoanei. În plus, conținutul caloric al produselor indicate pe ambalajul produsului nu corespunde întotdeauna realității; eroarea poate fi de aproximativ 20%.

Ar trebui să țineți cont de conținutul de calorii al alimentelor crude și fierte. După gătire, valoarea energetică a alimentelor crește. De exemplu, un ou crud conține 47 de kilocalii, un ou fiert conține 74, o omletă conține 100 kcal. Este necesar să se țină seama de starea microflorei intestinale, care afectează gradul de digestibilitate a produsului în fiecare persoană, precum și starea produsului în sine – maturitatea sa, locul de cultivare și multe altele. Are sens să numărați caloriile? Această abordare ajută la controlul conținutului total de calorii al alimentelor consumate și vă învață cum să vă planificați dieta”, spune Ekaterina Bankovska.

Aportul zilnic de calorii este individual și depinde de vârstă, sex, gradul de activitate fizică, metabolism și obiectivele persoanei particulare. Recomandari generale: femei – 1800-2400 kcal, barbati – 2200-3000 kcal. Calculele exacte sunt efectuate folosind calculatoare online sau nutriționiști.

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați

Această dietă se bazează pe o scădere bruscă a cantității de carbohidrați din dieta unei persoane la aproximativ 50 de grame pe zi și o creștere a cantității de grăsimi. Principalele produse alimentare includ: carne, pește, o cantitate mare de fructe de mare, produse lactate, legume și fructe, precum și diverse uleiuri vegetale.

Potrivit expertului, acest tip de nutriție ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, la îmbunătățirea bunăstării unei persoane și, de asemenea, la pierderea în greutate. Dar, nu uitați, carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru organism.

Alimentatie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Corpul uman nu poate rămâne în această stare pentru mult timp. După aceea, corpul intră în cetoză. Ca rezultat, o persoană pierde în greutate, dar foarte ușor. Dacă opriți dieta, greutatea va reveni aproape imediat la starea sa anterioară și va crește chiar. Dar dacă o persoană continuă dieta, atunci starea lor generală va începe să se deterioreze: pH-ul sângelui va crește și riscul de boli hepatice de diferite tipuri va crește”, spune Bankovska.

Cu un refuz brusc al carbohidraților, funcția tiroidiană suferă, la bărbați nivelul testosteronului din sânge scade, iar la femei lipsa carbohidraților afectează cantitatea de hormoni sexuali feminini, ceea ce reduce funcția reproductivă a organismului și perturbă ciclul menstrual, reduce densitatea masei osoase și, de asemenea, poate apărea anxietate și depresie.

Dieta Keto – fără carbohidrați

„Aportul zilnic al acestei diete contine 75 la% grasime, de până la 20% din proteine, iar doar 5% ar trebui sa fie carbohidrati. Fructele, cerealele, leguminoasele și produsele lactate sunt excluse. Carnea, slănină, cârnații sunt bineveniți.

Unul dintre efectele pozitive ale dietei keto este pierderea in greutate din cauza lipsei de grasime. Acest tip de nutriție este deosebit de utilă pentru persoanele supraponderale, ceea ce se datorează dezvoltării rezistenței la insulină și sindromului metabolic.

Această dietă poate fi utilizată nu mai mult de două luni pentru pierderea în greutate și cu o tranziție suplimentară către o dietă echilibrată. Dieta keto are multe efecte secundare: deshidratarea, dezvoltarea urolitiozei, constipație, crampe la extremități, amenoree la femei, creștere uluitoare la copii. Și singurele indicații medicale pentru acest tip de nutriție sunt bolile neurodegenerative, epilepsia și boala Alzheimer”, a mai spus Bankovska.

Potrivit expertului, consumul excesiv de alimente bogate în calorii (bogați în lipide și zaharuri) duce la creșterea absorbției nutrienților în intestine și, prin urmare, la acumularea excesivă de lipide în ficat, țesutul adipos, mușchii scheletici și alte organe.

O dietă bogată în grăsimi îmbunătățește permeabilitatea celulelor epitelia intestinale și perturbă interacțiunea dintre sistemul imunitar local al mucoasei intestinale și microbiota, care provoacă inflamația locală și sistemică și disbacterioza.

Postul intermitent

Postul intermitent se bazează pe principiul autofagiei, în care celulele, în absența hranei, se procesează singure. Cel mai adesea, persoanele care urmează această dietă renunță la alimente timp de 6, 8, 16 și 20 de ore. Această dietă a devenit deja populară, deoarece într-adevăr ajută o persoană să piardă în greutate și să mențină o formă fizică bună fără antrenamente regulate.

Acest efect pozitiv se bazează pe faptul că în timpul perioadei de abstinență din alimente organismul uman începe să folosească grăsimea subcutanată ca sursă de energie și are, de asemenea, un efect asupra grăsimii viscerale. În plus, postul provoacă producerea hormonului de creștere, astfel încât celulele organismului sunt reînnoite de multe ori mai repede. Un alt beneficiu este eliminarea substanțelor inutile la nivel celular, reducând astfel riscurile de a dezvolta diabet, diferite boli ale sistemelor circulatorii și respiratorii, precum și a cancerului”, notează Bankovska.

Partea negativă a dietei poate duce la epuizare

Acest proces începe aproape imediat atunci când o persoană începe să refuze mâncarea mai mult de 6 ore. În astfel de momente, nu numai celulele adipoase sunt consumate, ci și proteinele organismului, care afectează în special activitatea musculară. Una dintre cele mai periculoase complicații este anemia.

Postul intermitent este categoric interzis pentru cei care au probleme cu ficatul sau vezica biliară. De exemplu, dacă o persoană aflată pe o dietă are hepatoză hepatică grasă, atunci perioadele lungi de foame pot provoca o criză vegetativă; simptomele includ transpirația lipicioasă rece, tremurând mâinile și un senzație acută de foame.
Dieta fără gluten

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel