Din cuprinsul articolului
Reprezentanții FACIAS au atras atenția cu privire la riscul tăierilor de energie electrică și gaze în România începând cu 1 ianuarie 2025. Aceștia subliniază că implementarea rapidă a sistemului de facturare electronică începând cu 1 ianuarie 2025 poate afecta negativ milioane de români, mai ales pe cei care nu dispun de acces la internet, aceștia putând rămâne fără curent și gaze.
Se taie curentul și gazele în România de la 1 ianuarie 2025!
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis un avertisment dur privind riscurile iminente pe care le presupune implementarea sistemului de facturare electronică de la începutul anului 2025.
Prin această măsură, care implică emiterea exclusiv digitală a facturilor de energie electrică și gaze naturale, ar putea fi exclus un număr semnificativ de români, mai ales cei care locuiesc în mediul rural și care nu au acces la internet. FACIAS argumentează că această trecere poate duce la deconectări pentru neachitarea serviciilor esențiale, ceea ce ar afecta grav milioane de cetățeni în situații vulnerabile.
FACIAS a dezvăluit că doar 1,6 milioane de români, din totalul de peste 18 milioane, sunt înscriși în Spațiul Privat Virtual (SPV).
„Începând cu 1 ianuarie 2025, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale sunt obligaţi să emită facturile exclusiv prin sistemul naţional de facturare electronică, RO e-Factura. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenţia că această măsură, deşi intenţionează să modernizeze procesul de facturare, riscă să arunce milioane de cetăţeni în întuneric şi frig, din cauza unei implementări pripite şi lipsite de suport adecvat pentru populaţie”, spun cei de la fundație.
Acest lucru înseamnă că cei mai mulți cetățeni, în special cei în vârstă și persoanele fără acces la internet, sunt expuși riscului de a nu primi facturile oficiale, ceea ce îi expune la deconectare din cauza neachitării serviciilor publice.
„Aceasta înseamnă că peste 16 milioane de români, în special cei din mediul rural, vârstnicii şi persoanele fără acces la internet, riscă să nu primească facturile oficiale, fiind astfel expuşi deconectării pentru neplata serviciilor esenţiale.
FACIAS reamintește faptul că, în conformitate cu Codul fiscal și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021, de la 1 ianuarie 2025, factura electronică expediată prin SPV va fi unicul document considerat factură oficială.
În lipsa unei campanii naționale de informare și educare, această schimbare legislativă va genera consecințe grave asupra celor mai vulnerabili membri ai societății”, adaugă aceștia.
Preocupare cu privire la impactul asupra consumatorilor
FACIAS cere Ministerului de Finanțe să lămurească anumite aspecte-cheie referitoare la această tranziție digitală. Asociația solicită detalii privind impactul acestei măsuri pentru consumatori și existența unor opțiuni alternative pentru cei care nu dispun de acces la internet.
„FACIAS subliniază că impunerea unei astfel de măsuri fără o pregătire adecvată a populaţiei reprezintă un abuz din partea statului şi o încălcare flagrantă a drepturilor cetăţenilor.
FACIAS solicită autorităţilor să demareze de urgenţă campanii de informare pentru populaţie, să asigure suport tehnic pentru cei care nu au acces la mijloace electronice şi să colaboreze cu furnizorii de servicii pentru a găsi soluţii alternative de transmitere a facturilor”, a subliniat FACIAS în comunicat, potrivit StirileBZI.
În cadrul unui răspuns oficial către FACIAS, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a admis că doar 1,6 milioane de persoane se află înregistrate la SPV.
În acest sens, FACIAS invită Ministerul Finanțelor să ofere de urgență un răspuns la unele întrebări-cheie:
A fost efectuată o evaluare a impactului acestei măsuri asupra consumatorilor individuali și, de asemenea, a fost realizată o analiză care să arate în ce măsură sunt pregătiți pentru trecerea la sistemul de facturare electronică RO?
Ce soluții există pentru consumatorii care doresc să își plătească facturile de utilități, dar nu au acces la internet? De asemenea, cum vor proceda cei care nu pot utiliza spațiul privat virtual (SPV) sau care nu au cunoștințele și formarea necesare pentru acest sistem?
În relațiile dintre întreprinderi și consumatori, va fi posibilă emiterea facturilor în format fizic în paralel cu sistemul de facturare electronică sau formatul electronic va fi singura opțiune acceptată din punct de vedere legal?