Din cuprinsul articolului
Noile estimări făcute de experţii Organizației Mondiale a Sănătății relevă că numărul cazurilor de cancer la nivel global va ajunge la 35 de milioane în 2050.
Specialiştii atrag atenţia că alimentele ultraprocesate ar putea conduce la riscul de cancer de colon prin alimentarea inflamației în organism, potrivit unui studiu despre care oamenii de știință cred că ar putea „revoluționa tratamentul cancerului”.
Efectele cancerigene ale alimentelor inflamatorii
Mai exact, oamenii de știință din Florida au descoperit o legătură potențială între alimentele inflamatorii din dietă (zahăr, îndulcitori artificiali, uleiuri de gătit, grăsimile trans din mâncarea de tip fast-food, cereale rafinate etc.) și creșterea tumorilor în intestin, analizând datele medicale ale persoanelor cu cancer.
„Este binecunoscut faptul că pacienții cu diete nesănătoase au un nivel mai mare de inflamație în corp”, a explicat autorul studiului, dr. Timothy Yeatman, profesor de chirurgie la Universitatea din Florida de Sud.
„Acum vedem această inflamație în tumorile de colon în sine, iar cancerul este ca o rană cronică care nu se vindecă. Dacă consumi zilnic alimente ultra-procesate, capacitatea organismului de a se vindeca scade din cauza inflamației și a suprimării activităţii normale a sistemului imunitar care, în cele din urmă, permite cancerului să se dezvolte”, a mai spus dr. Yeatman.
Boala este în creștere în special în rândul tinerilor, aproape dublându-se de la începutul anilor 1990. Inflamația este o funcție crucială a sistemului imunitar, dar la unii oameni, cum ar fi cei care au diete inflamatorii, este posibil să nu se oprească niciodată complet, ceea ce duce la o inflamație cronică constantă în organism.
În interiorul tumorilor, oamenii de știință au observat un număr excesiv de molecule care favorizează inflamația și o lipsă a celor care susţin vindecarea. Ei au ajuns la concluzia că aceste tumori ar putea fi alimentate de inflamația din organism.