Sari la conținut

REŢETA tradiţională din străbuni pentru POMANA PORCULUI. Cum se prepară, de fapt?

Sursă foto: Agro Inteligența
Tradiția tăierii porcului de Crăciun

Pe 20 decembrie este Ignatul, o sărbătoare care vine cu una dintre cele mai așteptate tradiții culinare ale anului: pomana porcului. Este vorba de un vechi obicei care constă în oferirea unei mese de mulțumire pentru ajutorul primit la tăierea porcului de la rude, vecini și prieteni, după terminarea treburilor de către gazdă.

În plus, acest obicei străvechi, transmis din generație în generație, este o adevărată sărbătoare a gusturilor autentice, iar rețeta de față este perfectă pentru a învăța cum să pregătești acest preparat gustos și plin de tradiție.

Ingrediente

Pentru a recrea acest deliciu al celor bătrâni, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg de carne proaspătă de porc
  • 300 g cârnați de porc
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță de cimbru
  • 2 linguri de ulei
  • 1 pahar de apă
  • Sare și piper, după gust

Cum se prepară?

Spală carnea cu apă rece, taie-o în cubulețe și taie cârnații în rondele. Încălzește tigaia. Adaugă uleiul și pune carnea în tigaia încălzită, lăsând-o să se rumenească pe toate părțile. După ce carnea s-a rumenit, adaugă un pahar de apă și lasă să fiarbă timp de aproximativ 30 de minute.

Călește usturoiul și adaugă-l în carne, împreună cu foi de dafin, cimbru, sare și piper. Lasă preparatul să fiarbă și să se îmbine aromele încă 10 minute, iar la final, oprește focul.

jumeri
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se servește?

Poți pune pomana porcului în farfurii și o servești fierbinte, alături de o porție de mămăligă și, bineînțeles, o țuică fiartă sau un vin fiert, pentru a completa sărbătoarea.

Această rețetă simplă, dar plină de savoare, este perfectă pentru a aduna familia în jurul mesei și a păstra tradițiile în viață.

Cum să pregătești cel mai delicios vin fiert?

Ingrediente pentru un vin fiert de neuitat:

  • Vin sec sau demisec
  • Zahăr sau miere
  • Scorțișoară
  • Cuișoare
  • Anason stelat
  • Ghimbir proaspăt
  • Felii de portocală sau lămâie
  • Esență de vanilie
  • Nucșoară
  • Fructe uscate (caise, stafide)

Citeşte continuarea AICI.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel