Sari la conținut

Decizia care zguduie Europa. Adio Spațiul Schengen pentru România!

România intră în Spațiul Schengen
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
România intră în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie! 

Poate rămâne România în spațiul Schengen după alegerile prezidențiale? Ce se petrece cu adevărat acum în Europa? În definitiv, răspunsul este da.

În urmă cu câteva luni, România a aderat la spațiul Schengen aerian și maritim. Cu toate că a aderat de la 1 ianuarie 2025 și la spațiul terestru situația este una la fel de dificilă ca întotdeauna.

Chiar dacă guvernul a promis că acest proces va înainta și că în curând o să putem circula în voie, situația nu va fi chiar așa. Vreme de șase luni, situația camioanelor va continua la fel.

Ce se petrece în Europa? Țările de Jos au inițiat o serie de măsuri severe, similare cu cele luate în Germania și Franța. Țările vor să monitorizeze mai eficient imigrația ilegală.

Mai poate România să intre în spațiul Schengen?

Deocamdată, intrarea României în Schengen are un caracter mai degrabă simbolic, întrucât va trece ceva timp până ce măsurile vor deveni efective. Concret, Țările de Jos aplică controale fizice la toate frontierele cu Germania și Belgia.

Este vorba despre controale stricte la granițele terestre. Cu toate acestea, autoritățile se tem că acest proces nu va ușura aderarea României la spațiul Schengen, ci, din contră, va hrăni eventuale noi temeri.

“Țările de Jos au intensificat controalele la granițele sale cu Germania și Belgia pentru a opri imigrația ilegală în țară. În următoarele șase luni, vor exista controale aleatorii și controale mobile ale vehiculelor și călătorilor din trenurile internaționale. Poliția de frontieră nu are capacitate pentru puncte de control permanente, așa cum este cazul în Germania, de exemplu.

Olanda are aproximativ 840 de puncte de trecere a frontierei, iar 50 de ofițeri au fost desemnați să efectueze verificările. Unde și când vor avea loc verificările nu vor fi anunțate în prealabil. Ofițerii de pe motociclete vor opri și verifica vehiculele pe baza unei analize de risc, folosind filmări ale camerei și originea vehiculelor.”, scrie presa străină, potrivit News18.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel