Sari la conținut

Poluarea aerului crește riscul de boli grave de coagulare a sângelui

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Evitarea poluarii

Respirarea aerului cu smog de-a lungul timpului poate crește semnificativ șansele unei persoane pentru cheaguri de sânge periculoase, arată o nouă cercetare.

Studiul demonstrează legătura dintre creșterea bolilor grave de coagulare a sângelui cu expunerea la unele dintre cele mai comune tipuri de poluanți din aerul respirat.

„Este clar că efectele poluării aerului asupra sănătății se extind dincolo de bolile respiratorii și influențează riscurile de formare a cheagurilor de sânge chiar și la persoanele altfel sănătoase, fără probleme respiratorii anterioare”, a menționat autorul principal al studiului, Pamela Lutsey, profesor de sănătate publică la Universitatea din Minnesota din Minneapolis.

Poluarea aerului crește riscul de boli grave de coagulare a sângelui

Studiul, publicat recent în jurnalul Blood, a implicat date despre sănătatea a peste 6.600 de oameni care trăiesc în comunități din Statele Unite. Participanții au fost urmăriți timp de 17 ani și au fost obținute și date despre expunerea zilnică a fiecărei persoane la patru forme majore de poluare a aerului: particule fine, dioxid de azot, oxizi de azot și ozon.

Expunerea cronică la niveluri ridicate de particule fine a fost legată de un risc crescut cu 43% ca o persoană să experimenteze un cheag pe parcursul studiului.

Particulele fine sunt adesea produse de evenimente poluante majore, cum ar fi incendiile forestiere, au subliniat cercetătorii.

Expunerea cronică la dioxidul de azot din aer a fost, de asemenea, legată de o aproape triplă a șanselor pentru un cheag de sânge, a descoperit echipa lui Lutsey, iar nivelurile ridicate de oxizi de azot din aer au crescut riscul de formare a cheagurilor de 2,3 ori.

Doar expunerile la ozon nu au arătat nicio legătură cu riscul de coagulare.

Cheagurile de sânge sunt legate de accidente vasculare cerebrale și de ceea ce se numește tromboembolism venos (TEV). TEV pot include tromboză venoasă profundă (TVP), cheaguri care se formează în vene (adesea în interiorul picioarelor) sau embolii pulmonare, care implică cheaguri de sânge care se deplasează către plămâni.

Potrivit lui Lutsey, noile descoperiri dau și mai multă urgență apelurilor experților în sănătate pentru a înăspri reglementările privind calitatea aerului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel