Sari la conținut

De ce e la închisoare Elena Udrea și cât mai are până își ispășește sentința. ”Sunt deținută politic!”

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, continuă să se afle în centrul atenției publice și juridice după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins cererea sa de eliberare condiționată. 

Udrea execută o pedeapsă de șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, condamnare pronunțată definitiv în aprilie 2022 pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Condamnarea în dosarul „Gala Bute”

Dosarul „Gala Bute” a fost unul dintre cele mai mediatizate cazuri de corupție din România. Elena Udrea a fost acuzată de luare de mită și abuz în serviciu în legătură cu organizarea Galei de box în care a luptat Lucian Bute. Instanța a stabilit că Udrea a primit bani pentru a favoriza anumite firme în atribuirea de contracte publice.

După pronunțarea sentinței în aprilie 2022, Udrea a fugit în Bulgaria, dar a fost reținută la granița cu Grecia și extrădată în România în iunie același an. În prezent, ea își ispășește pedeapsa la Penitenciarul Târgșor.

Elena Udrea: „Sunt deținută politic”

După ce ICCJ a respins, pe 12 decembrie 2024, ultima cerere de revizuire a sentinței, Elena Udrea a avut o reacție vehementă pe rețelele sociale. Într-o postare plină de emoție, Udrea a denunțat sistemul judiciar din România, pe care îl consideră manipulat de ceea ce ea numește „statul paralel”.

„După 8 luni de amânări, Înalta Curte a decis cu 3 voturi pentru rămânerea mea în penitenciar și cu 2 voturi împotrivă,” a scris fostul ministru. Ea a adăugat că soluția ar fi fost diferită dacă alegerile prezidențiale ar fi avut loc mai devreme, insinuând influențe politice asupra justiției: „Sunt deținută politic!”.

 

Udrea a criticat și liderii politici actuali pentru lipsa lor de reacție în fața deciziilor pe care ea le consideră abuzive. „Nimeni dintre liderii de azi nu au scos o vorbă atunci când deciziile CJUE au subminat autoritatea Curții Constituționale,” a scris ea, referindu-se la contextul în care dosarul său nu a fost rejudecat, deși existau decizii favorabile din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

În postarea sa, Elena Udrea a subliniat dificultățile personale pe care le-a întâmpinat în perioada detenției, punând accent pe separarea de fiica sa. „Ce mai contează că eu ca mamă sunt ținută departe de fetița mea?” a scris ea, subliniind că nu a beneficiat de permisii pentru a-și vizita copilul.

Udrea a folosit acest context pentru a evidenția, în opinia sa, caracterul inuman al sistemului de justiție. Ea a făcut apel la solidaritate publică, acuzând că sistemul este manipulat de interese politice.

De la încarcerarea sa, Elena Udrea a depus mai multe cereri de revizuire a sentinței, invocând motive juridice diverse, inclusiv existența unor probe noi. Totuși, toate solicitările sale au fost respinse. Decizia din decembrie 2024 a fost ultima dintr-o serie de eșecuri judiciare pentru Udrea, consolidând pedeapsa inițială de șase ani de detenție.

Cât mai are Elena Udrea până își ispășește pedeapsa

Potrivit sentinței definitive, Elena Udrea ar urma să își finalizeze pedeapsa în aprilie 2028. Totuși, această dată ar putea varia în funcție de eventuale reduceri de pedeapsă sau alte circumstanțe legale. Deținuții pot beneficia de eliberare condiționată după executarea a două treimi din pedeapsă, dacă îndeplinesc anumite condiții, însă nu este clar dacă Udrea va putea accesa această facilitate.

Fostul ministru continuă să susțină că dosarul „Gala Bute” și condamnarea sa sunt rezultatul unei conspirații politice orchestrate de „statul paralel”. Aceste acuzații sunt frecvent întâlnite în declarațiile publice ale Elenei Udrea, care afirmă că a devenit o victimă a jocurilor politice din România.

În perioada de dinaintea condamnării, Elena Udrea a fost una dintre cele mai influente figuri politice din România. Ca ministru al Turismului și consilier al fostului președinte Traian Băsescu, Udrea a fost implicată în numeroase proiecte și controverse politice. După plecarea din politică, ea a rămas o figură controversată, iar cazurile juridice în care a fost implicată au continuat să atragă atenția publicului.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel