Sari la conținut

Tonul la conservă, contaminat cu mercur: Reprezintă un pericol uriaș pentru „sănătatea publică”

ton la conserve
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
ton la conserve, contaminat

Organizațiile neguvernamentale franceze trag un semnal de alarmă cu privire la conținutul ridicat de mercur din conserve. Din nefericire, în timpul investigației, acest metal a fost găsit în toate probele prelevate.

Asociația de mediu afirmă că peste jumătate dintre conserve depășesc limita de mercur de 0,3 mg/kg stabilită pentru alte specii de pește, scrie AFP, citată de News.ro.

Organizația Bloom acuză că nivelul maxim admis de mercur nu este stabilit în funcție de riscurile pentru sănătatea umană, pentru a nu influența vânzările.

Nivelurile maxime de mercur din ton

„Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funţcie de nivelul contaminării constante a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, confirmă Bloom.

Impactul asupra sănătății

conserve
Foto: (Joenomias) Menno de Jong – Pixabay

Mercurul, un metal toxic provenit în mare parte din emisiile centralelor pe cărbune, este considerat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) una dintre cele mai periculoase substanțe pentru sănătatea publică.

În ocean, mercurul se amestecă cu bacterii şi se transformă în metilmercur, un derivat şi mai toxic, care afectează grav sistemul nervos central, relatează sursa citată. Expunerea la acest derivat poate duce la probleme neurologice și tulburări comportamentale, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Conținut de mercur de 3,9 mg/kg

În Franța, marca de ton Petit Navire este criticată pentru un conținut de mercur de 3,9 mg/kg, iar ONG-urile cer Comisiei Europene să reducă limita de mercur pentru ton la 0,3 mg/kg, la fel ca în cazul altor specii de pește, pentru a proteja consumatorii.

„Cerem ca puterile publice să consolideze reglementarea şi, fără să aştepte, ca distribuitorii să nu mai comercializeze decât produse sub pragul cel mai protector”, rezumă directoarea de campanii a Foodwatch, Camille Dorioz

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel