Din cuprinsul articolului
Suplimentele alimentare sunt produse precum vitaminele, mineralele și ierburile despre care se afirmă că promovează sănătatea. Multe dintre aceste suplimente au beneficii cunoscute, dar există și riscuri despre care trebuie să știți.
Suplimentele alimentare sunt adesea considerate o modalitate simplă și eficientă de îmbunătățire a sănătății. Deși acest lucru poate fi adevărat în multe cazuri, este important să ne amintim că niciun supliment nu este un panaceu și că multe prezintă riscuri potențiale.
Este deosebit de important să fiți atenți cu suplimentele atunci când sunt luate în combinație cu alte medicamente sau chiar cu alte suplimente. Deși unele suplimente sunt sigure pe cont propriu, unele combinații pot fi periculoase, în special pentru sănătatea rinichilor.
Luarea de suplimente în doze mari sau combinarea suplimentelor greșite poate prezenta riscuri grave pentru organism.
Dr. Sean Ormond avertizează împotriva combinației: el spune că administrarea împreună a unor doze mari de vitamine K și E poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge și a problemelor renale.
Administrarea acestor două vitamine în același timp duce la coagularea sângelui
Vitamina E și vitamina K pot fi benefice pe cont propriu deoarece ambele joacă roluri cheie în organism. Vitamina K ajută la întărirea oaselor și la coagularea sângelui, în timp ce vitamina E este importantă pentru sănătatea creierului, sănătatea reproducerii și a vederii. Deși aceste vitamine sunt obținute cel mai bine prin alimentație, suplimentele pot fi o opțiune bună dacă ne lipsesc nutrienții din alimente.
Cu toate acestea, problema apare atunci când consumăm doze mari din ambele vitamine împreună .
Vitaminele liposolubile pot fi dăunătoare pentru ficat și rinichi dacă sunt luate în doze mari.
„Vitamina E și vitamina K sunt vitamine liposolubile care pot interacționa. Administrarea unor doze mari din ambele vitamine poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge”, spune Dr. Orman pentru SheFinds.
Potrivit unui studiu, din cauza implicării lor în procesul de coagulare, în cazuri extreme, combinația poate duce la coagularea anormală a sângelui.
În plus, vitaminele liposolubile, precum vitaminele E, K, A și D, pot fi nocive pentru ficat și rinichi dacă sunt luate în doze mari.
„În cantități normale, vitaminele A, D, E și K nu sunt dăunătoare, dar unele suplimente pot conține concentrații mari care pot afecta ficatul și rinichii. Problema este că vitaminele liposolubile nu pot fi excretate în urină, așa că se acumulează în rinichi și ficat, mai ales atunci când sunt luate în doze mari sau în combinație”, avertizează nutriționistul Jesse Feder.
Deși suplimentele alimentare pot fi utile pentru anumite nevoi de sănătate, trebuie să fiți atenți atunci când adăugați noi suplimente la rutina dumneavoastră.