Sari la conținut

Viața medicală celebrează 75 de ani de jurnalism medical în România

Viața Medicală, numar aniversar
Sursa foto: viata-medicala.ro
Viața Medicală celebrează 75 de ani de jurnalism medical în România

Viața Medicală, publicație de tradiție a personalului sanitar din România, marchează împlinirea a 75 de ani de la apariția primului ziar dedicat profesioniștilor din Sănătate și anunță schimbări în frecvența de apariție.

În 3 iunie 1949, apărea primul număr al ziarului „Muncitorul Sanitar”, un „organ al Ministerului Sănătății și al Uniunii Sindicatelor Sanitare”, după cum scria pe frontispiciul său.

În anii în care se puneau bazele socialismului în țara noastră, gazeta își propunea să se ocupe de problemele sănătății publice și să sprijine ridicarea nivelului profesional, dar și ideologic al oamenilor muncii sanitare.

În iunie 1949, apare primul număr al ziarului Muncitorul sanitar

De pe prima pagină puteam afla cum oamenii muncii, „după un an de rodnică activitate”, plecau să se odihnească în stațiunile balneoclimaterice sau cum tovarășa Maria Găman, oficiant sanitar în Dragomirești-Deal, avea o „contribuție neobosită la ridicarea nivelului sanitar la sate”. De-a lungul anilor, ziarul cu apariție săptămânală a continuat să fie în bună măsură un oficios al partidului, dar a publicat și articole în strictă legătură cu personalul medico-sanitar din țară.

Viata Medicala, primul numar
Sursa foto: viata-medicala.ro

Ziarul a avut o apariție neîntreruptă până la evenimentele din decembrie 1989, ultima ediție a „Muncitorului Sanitar”, cu Nicolae Ceaușescu pe prima pagină, apărând în 16 decembrie 1989, pe când la Timișoara deja se trăgea în manifestanții anticomuniști.

Încă din primele zile ale lui 1990, președintele Uniunii Societăților de Științe Medicale (USSM), împreună cu prof. dr. Benone Duțescu – redactorul-șef al gazetei Ministerului Sănătății și Uniunii Sindicatelor Sanitare în perioada 1980-1989 –, la solicitarea prof. dr. Victor Ciobanu, încă ministru, au hotărât încetarea apariției săptămânalului „Muncitorul sanitar” – organ de presă proletcultist, supervizat de Secția de Presă a C.C. al fostului Partid Comunist – și preluarea de către noua publicație a denumirii revistei Viața Medicală, până atunci un mensual al Uniunii Societăților de Științe Medicale. Nou-numita publicație urma să fie destinată medicilor, asistenților medicali, farmaciștilor și altor profesioniști din domeniul Sănătății. Ministrul îl numește redactor-șef al noului săptămânal pe dr. Mihail Mihailide, fost șef de secție medicală, atestat ca ziarist profesionist. Primul ziar apărut sub această denumire, care, din păcate, nu s-a păstrat în arhive, a avut două pagini format mare.

În decembrie 2017, Viața Medicală este preluată de MedicHub Media și medicul-antreprenor Wargha Enayati

Pentru Viața Medicală au urmat ani tumultuoși, mai buni sau mai răi, după cum a fost și istoria României, dar în care ziarul, sub conducerea doctorului Mihailide, reușește să devină un reper al presei medicale prin articolele și acțiunile sale conexe – gale, evenimente culturale, publicarea de volume și suplimente tematice, colaborarea cu Organizația Mondială a Sănătății ș.a.

De asemenea, ziarul a publicat constant anunțurile de posturi scoase la concurs în rețeaua Ministerului Sănătății, fiind extrem de căutat și cunoscut datorită acestor anunțuri.

La finalul anului 2017, într-o perioadă dificilă pentru ziar, Viața Medicală este preluată de medicul-antreprenor Wargha Enayati, prin intermediul firmei de comunicare medicală MedicHub Media. Cu acest prilej, începe un amplu proces de modernizare a titlului – renunțarea la formatul de ziar mare, „broadsheet”, și trecerea la un format de hârtie în tendințele vremurilor, reconfigurarea editorială și relansarea site-ului viata-medicala.ro.

„Au fost două motivele pentru care, în 2017, am decis să preiau «Viața Medicală». Primul a fost pentru că eu, lucrând în domeniul medical, am militat continuu pentru servicii medicale integrate, încercând astfel să schimb un pic și mentalitatea medicilor. Prin integrarea «Vieții Medicale» în MedicHub, acesta a devenit un adevărat «hub» pentru medici. Un al doilea motiv este că sunt pasionat de istorie, iar «Viața Medicală» face parte din istoria României”, a declarat dr. Wargha Enayati, fondatorul Enayati Medical City și acționar al mai multor afaceri în domeniul medical, printre care și Viața Medicală.

Viața medicală publică anual volume științifice tematice

În perioada 2017-2024, Viața Medicală și-a consolidat poziția de publicație de informație și opinie adresată medicilor, farmaciștilor, medicilor dentiști și asistenților medicali și a continuat publicarea anunțurilor de concurs chiar și după ce Ministerul Sănătății a decis ca posturile scoase la concurs să fie publicate doar pe platforma online guvenamentală.

De asemenea, publicația a continuat să editeze anual volume științifice tematice, cu actualități din diverse specialități medicale, acestea fiind oferite gratuit participanților la congresele și conferințele organizate de societățile profesionale științifice ale medicilor. Prin acest demers, început în 2015, Viața Medicală a ajutat mii de medici să se pună la curent cu noutățile în domeniul lor de activitate și în domenii conexe, într-o abordare multidisciplinară.

Anul 2024 a fost unul de tranziție pentru Viața Medicală, în care periodicitatea a fost redusă, ziarul apărând o dată la două săptămâni. În schimb, numărul volumelor științifice tematice a crescut, ajungând la 12. Tot din acest an, Viața Medicală a început o colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău (Republica Moldova), din dorința de a contribui la educația continuă și informarea personalul medical de ambele părți ale Prutului.

În prezent, ziarul are în echipa de conducere pe dr. Simona Melnic în calitate de CEO (chief executive officer), Dan-Dumitru Mihalache – redactor-șef și dr. Laura Davidescu – director editorial și coordonator al site-ului.

Din 2025, Viața Medicală trece la un format tip revistă, cu apariție trimestrială

Din 2025, Viața Medicală anunță trecerea la un nou format – tip revistă –, cu apariție trimestrială, și continuarea editării unul număr important de volume științifice. Acestora li se vor adăuga două ediții speciale gratuite ale ziarului, distribuite către toți medicii interesați din România, precum și o activitate online mai diversă (materiale scrise, dar și audio și video) și customizată în funcție de preferințele utilizatorilor. Totodată, colaborarea cu medicina din Republica Moldova se va intensifica.

Astfel, Viața Medicală își propune să rămână o platformă de comunicare și integrare a personalului medical din România și să continue colaborarea cu toate universitățile de medicină și farmacie din țară și Republica Moldova, precum și cu actorii importanți ai industriei farmaceutice.

„«Viața Medicală» este cea mai longevivă publicație medicală și singura publicație de opinie și informare medicală din România. Prin extensia în format digital, a devenit resursă digitală de informare și opinie pentru cadrele medicale. Conceptul mărcii «Viața Medicală» este, în esență, despre colaborare: deservire a breslei medicale, sprijin pentru performanță și competență, dar și integritate, empatie și abordare umanistă. Cu alte cuvinte, o voce a «breslei» medicale românești. Este o publicație independentă și neimplicată politic, care promovează schimbul constructiv de idei, medicina bazată pe dovezi și medicina bazată pe știință și susține excelența în domeniul medical”, a declarat dr. Simona Melnic, CEO MedicHub și Viața Medicală.

Pentru a marca împlinirea a 75 de ani de jurnalism medical în România, Viața Medicală a editat o ediție aniversară, cu mărturii emoționante ale redactorilor și colaboratorilor foști și actuali, dar și ale câtorva cititori fideli. Ziarul aniversar va fi oferit gratuit în format digital abonaților Vieții Medicale și utilizatorilor platformei Medichub.ro.

Despre Viața Medicală Românească SRL

Publicație de informare și opinie a personalului medico-sanitar, cu 75 ani de vechime, Viața Medicală, lansată la sfârșitul anului 1989, este un mijloc important de comunicare ce furnizează informații de actualitate relevante pentru profesioniștii din domeniul medical. „Istoria” acestor ani poate fi regăsită în colecțiile tuturor numerelor de ziar apărute până în prezent și care se află în marile biblioteci naționale, acolo unde sunt depuse și „Caietele Vieții Medicale”. În 2017, Viața Medicală a intrat în structura grupului de presă MedicHub, iar în 2020 a fost lansată varianta online a săptămânalului viata-medicala.ro.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel