Sari la conținut

MAE: „România nu a cerut, încă, activarea articolului 4 din tratatul NATO. O poate face oricând”

sursa foto: evz

În mijlocul războiului hibrid al Rusiei îndreptat împotriva alegerilor prezidențiale, România nu a cerut deocamdată declanșarea articolului 4 din Tratatul de aderare la NATO. Reprezentanții Ministerului de Externe afirmă că poate solicita acest lucru în orice moment.

Andrei Țărnea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a precizat pentru Newsweek România că țara noastră nu a solicitat încă activarea acestui articol, dar o poate face oricând:

„Evident că România, ca orice stat care se află în circumstanțe, care pun în pericol securitatea sau siguranța națională, are dreptul și poate să solicite activarea articolului 4 din Tratatul NATO. Am informat NATO despre acest atac hibrid . În acest moment nu am cerut activarea articolului 4 dar a poate fi făcută oricând o astfel de solicitare”.

Purtătorul de cuvânt al MAE: Putem cere oricând activarea articolului 4 din Tratatul NATO

Până în prezent, România și-a informat doar aliații din NATO în legătură cu atacul hibrid:

„Iar declarațiile publice au venit imediat din partea oficialilor SUA; Germania, a secretarului general al Alianței”.

Ce spune articolul 4 din tratatul NATO?

Conform articolului 4 al Tratatului NATO, „Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre părți„.

Reprezentantul MAE „Folosesti articolul 4 când cad drone sau intră orice alt instrument folosit de Federația Rusă pentru bombardarea teritoriului unui stat aliat, atunci aliații pot să acționeze așa cum au facut-o și în România când au adus radare performante la graniță. România are insturmentele pentru a răspunde când e vorba de încălcări ale spațiului aerian, cum iarăși s-a întamplat. Când a fost vorba de invazia ilegală la scară larga a Ucrainei au fost constituite baze militare cu participarea partenerilor noștri din NATO„.
argumentează că trebuie îndepliniți mai mulți factori pentru a activa acest articol, scrie sursa.

Țărnea argumentează că România colaborează cu NATO în privința amenințărilor hibride, inclusiv în privința apărării Ucrainei, și că o posibilă solicitare de activare a Articolului 4 are un caracter atât politic, cât și instituțional.

Surse diplomatice: România trebuia să ceară activarea articolului 4

Potrivit unor surse diplomatice, România ar fi trebuit să ceară activarea articolului 4 din Tratatul NATO:

“Din Români nu a inițiat nimeni , nimic în legătură cu activarea articolului 4 – e o bătaie de joc. Puteai să inițiezi un astfel de demers, ai argumente sa faci ceva în România.

Când ai un război hibrid pe care îl recunoaște NATO nu poți să stai cu mâinile în sân. Acum e foarte tarziu”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel