Din cuprinsul articolului
Un desert adorat poate servi ca înlocuitor care ajută la minimizarea riscului de diabet. La timp pentru sărbători, cercetătorii de la Harvard T.H. Chan Medical School au publicat un studiu în prestigiosul British Medical Journal.
Descoperirile lor sugerează că savurarea unui anume tip de ciocolată poate ajuta la reducerea riscului de diabet cu mai mult de o cincime.
Pentru a-și desfășura studiul, echipa de medici specializați în știința metabolică și sănătatea publică a colectat date de la 18.862 de persoane cu „incident de diabet zaharat de tip 2”.
ACEST desert poate reduce riscul de diabet cu 21%, potrivit unui studiu Harvard
Medicii au evaluat nivelurile de glucoză din sânge ale acestor persoane și au înregistrat două rezultate consecutive care au indicat diabet de tip 2.
Cercetătorii au analizat apoi efectele, comparând nivelurile de zahăr din sânge ale:
- consumului de ciocolată neagră
- consumului de ciocolată cu lapte
- consumului de ciocolată în general
- cei care nu mănâncă niciodată ciocolată
Consumatorii obișnuiți de ciocolată au raportat că mănâncă cinci sau mai multe porții de ciocolată pe săptămână.
După ce a comparat valorile de sănătate din aceste grupuri, echipa de cercetare raportează: „Consumul crescut de ciocolată neagră, dar nu cu lapte, a fost asociat cu un risc mai scăzut de diabet zaharat de tip 2”.
Doză mică zilnică de ciocolată neagră poate elimina pofta de zahăr
Aceștia spun că participanții care au consumat 5 sau mai multe porții pe săptămână de ciocolată neagră au prezentat un risc semnificativ mai mic cu 21%. Pentru fiecare porție de ciocolată neagră consumată pe săptămână, pacienții au observat o reducere a riscului cu 3%.
Echipa Harvard explică că conținutul ridicat de flavonoide găsit în ciocolata neagră ar putea explica îmbunătățirea sănătății. Ciocolata, derivată din boabele arborelui de cacao, se numără printre alimentele cu cel mai mare conținut de flavanoli. Cercetătorii observă că cercetările anterioare au descoperit că consumul de flavonoide a fost legat de „efecte antioxidante, antiinflamatorii și vasodilatatoare care ar putea conferi beneficii cardiometabolice și ar putea reduce riscul de diabet de tip 2, deși datele nu au fost consistente.
O altă posibilă explicație ar fi că acea doză mică zilnică de ciocolată neagră poate elimina pofta de zahăr. Cercetătorii iau în considerare ideea că, de fapt, „consumul crescut de lapte, dar nu de ciocolată neagră, a fost asociat cu creșterea în greutate pe termen lung”.
În special, spun cercetătorii, optarea pentru ciocolată neagră cu conținut 100% de cacao oferă un tratament natural fără zahăr, care este plin cu cele mai mari concentrații de flavanoli.