Sari la conținut

Nutriționist: Uite ce se întâmplă în corpul tău când mănânci slănină

Bacon
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Ce se întâmplă în corp când mănânci slănină

Uite ce se întâmplă în corpul tău când mănânci slănină! Potrivit unor studii, carnea procesată poate provoca și efecte secundare nocive, care provin din nivelurile ridicate de sodiu, grăsimi saturate și conservanți.

Experții susțin că nu există nicio problemă specială atunci când slănina este consumată cu moderație. Consumul său frecvent poate deveni deosebit de periculos pentru organism.

Într-o felie medie de slănină de porc, veți găsi cantități mari de grăsimi și sodiu, dar veți obține și o cantitate decentă de proteine ​​și vitamine importante.

Aceste niveluri depind de tipul și marca pe care o cumpărați, dar conform Departamentului Agriculturii din SUA, o felie de slănină conține:

  • 110 calorii
  • 3,8 grame de proteine
  • 10,4 grame de grăsime
  • 3,5 grame de grăsimi saturate
  • 0 grame de carbohidrați
  • 0 grame de fibre
  • 210 miligrame de sodiu

Dieteticianul Trista Best, spune ceea ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci slănină, conform celor mai recente cercetări:

Vei avea mai multe proteine

Unul dintre beneficiile consumului de slănină este că vă poate oferi ușor și rapid mai multe proteine.

„ Doar o felie de slănină de grosime medie conține aproximativ trei până la patru grame de proteine ”, spune Best.

„O singură felie de slănină ​​poate crește aportul de proteine. De exemplu, conținutul de proteine ​​al unei salate poate fi crescut pur și simplu prin adăugarea unei bucăți sau două de slănină.

Conservanți potențial dăunători

Baconul este considerat carne procesată și conține adesea aditivi și conservanți. Din păcate, s-a descoperit că multe dintre aceste ingrediente au efecte negative asupra sănătății.

De exemplu, fosfatul de sodiu este unul dintre cei mai des întâlniți aditivi pe care îi veți găsi în slănină și a fost asociat cu o îmbătrânire mai rapidă și cu posibile leziuni vasculare. Un alt ingredient comun adăugat la slănină și la carnea procesată este nitratul de sodiu, care a fost asociat cu cancerul de sân, colon și prostată.

Iubitorii de bacon vor fi bucuroși să afle că există anumite mărci fără acești conservanți. Verificați lista de ingrediente de pe pachet pentru a găsi slănină fără aditivi.

Creșteți riscul de boli de inimă

Potrivit studiilor, cărnurile roșii procesate – inclusiv slănina – au efecte negative asupra sănătății inimii atunci când sunt consumate în mod regulat. Potrivit unui studiu publicat în Circulation, consumul regulat al acestor preparate este asociat cu un risc crescut de boli coronariene și un risc crescut de diabet.

Dacă aveți tensiune arterială mare, consumul regulat este periculos, spun medicii.

„Pentru cei cu hipertensiune arterială, consumul regulat de slănină poate fi un obicei periculos”, spune Best. Acest lucru se datorează faptului că „ slănina are un conținut ridicat de sodiu, ceea ce poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ducând la reținerea și îngustarea vaselor de sânge”.

Creșteți riscul de cancer

bacon
Sursă fptp: arhivă Doctorul Zilei

Acest lucru se datorează faptului că alimentele procesate precum slănina, cârnații și mezelurile sunt clasificate ca agenți cancerigeni din grupa 1, ceea ce înseamnă că aceste produse s-au dovedit a fi legate de un risc crescut de cancer.

Potrivit unui raport publicat în Nutrients, consumul regulat de carne procesată a fost asociat cu un posibil risc crescut de cancer de stomac, esofag, colon și pancreas. Totuși, acest lucru depinde și de alți factori, dar și de stilul de viață.

Grăsimi bune și grăsimi rele

Nu este un secret că slănina este plină de grăsime. La urma urmei, textura sa suculentă și grasă este ceea ce o face atât de delicioasă! Dar ce fel de grăsime este în slănină?

Este compus în principal din grăsimi mononesaturate 50%, grăsimi saturate 40% și grăsimi polinesaturate 10% și, conform The Nutrition Journal, toate aceste trei grăsimi pot face parte dintr-o dietă echilibrată: grăsimile mononesaturate ajută la echilibrarea nivelului de colesterol și la scăderea inimii.

Grăsimile saturate sunt de obicei clasificate drept grăsimi rele, dar nu este întotdeauna cazul. Le veți găsi în principal în produsele de origine animală și cu siguranță ar trebui să fie consumate în cantități moderate.

Grăsimile polinesaturate, care se găsesc în multe produse din pește, sunt, de asemenea, bune pentru inimă și pentru nivelul colesterolului. Deși grăsimile saturate în cantități mici nu sunt atât de rele pentru tine, baconul conține totuși aproximativ 40% în fiecare porție.

Grăsimea poate provoca un dezechilibru în intestin

Consumul de grăsimi bune, cum ar fi uleiurile din pește sau avocado, ajută la echilibrarea acizilor grași din organism. Cu toate acestea, cantități mari de grăsimi saturate sau alimente grase pot perturba echilibrul natural al microflorei intestinale. Acest lucru se datorează faptului că, potrivit medicilor, grăsimile și uleiurile procesate creează mai multe bacterii în intestin, ceea ce dăunează bacteriilor necesare pentru buna funcționare a intestinului.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel