Sari la conținut

Bani pentru românii din Diaspora. Pot primi 500 de euro lunar, timp de 7 ani! Condiții care trebuie îndeplinite

Sursă foto: Playtech

Cetățenii români din Diaspora ar putea primi 500 de euro pe lună pe o perioadă de șapte ani, conform unui proiect de lege. Deputatul PSD Gheorghe Cârciu, fost șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a comunicat că această măsură îi privește pe românii care revin în țară după ce au muncit în străinătate.

Românii din Diaspora ar putea primi 500 de euro pe lună timp de 7 ani

Bani pentru românii din Diaspora.Gheorghe Cârciu, europarlamentar PSD, și fost șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a înaintat un proiect prin care se sprijină revenirea românilor din Diaspora. Conform propunerii, cetățenii români care au muncit în străinătate și care decid să se reîntoarcă în România ar putea să beneficieze de o indemnizație lunară de 500 de euro pe o perioadă de șapte ani.

„Vreau să dăm românilor care se reîntorc în țară, ca primă de reinstalare în România, 500 de euro pe lună timp de minimum 7 ani. Și asta după ce prezintă fluturașul de salariu, în fiecare lună, să demonstreze că au muncit. Statul român nu riscă să piardă niciun ban și vă spun de ce: la cât este salariul minim pe economie de astăzi, recuperează cei 500 de euro prin taxele pe care le plătește angajatorul”, a declarat Gheorghe Cârciu.

În vederea evitării abuzurilor, în proiect sunt incluse condiții precise pentru persoanele care vor să profite de această indemnizație. Astfel, românii trebuie să dovedească faptul că au activat legal în străinătate și că au un domiciliu fiscal valid în țara respectivă.

„Chiar dacă noi nu știm exact câți români sunt acolo, pentru că sunt state care nu-i numără, fiecare român din străinătate are o adresă fiscală, o adresă fizică, are casă, masă, copiii la școală acolo. Se poate justifica, sunt multe modalități prin care se poate justifica”, a precizat europarlamentarul.

Gheorghe Cârciu a ținut să menționeze că procesul va fi foarte strict reglementat pentru evitarea oricărui risc de fraudă.

„Omul trebuie să aibă documentația necesară și, sigur, o să cerem o documentație clară ca să nu poată fi înșelat statul, dar nici omul care are nevoie de sprijin”, a spus Gheorghe Cârciu, potrivit BZI.

Cum se recuperează banii oferiți de stat

De asemenea, propunerea are puternice argumente economice. Europarlamentarul PSD este de părere că cei 500 de euro ar putea reprezenta un stimul suficient pentru a-i atrage pe românii care, în anumite cazuri, în afara țării câștigă mai puțin decât ar câștiga în țară.

„O parte din cei din Italia și Spania câștigă mai puțini bani decât în România, pe meseria pe care o practică acolo: că e vorba despre construcții, agricultură sau alte domenii. Dacă noi venim cu 500 de euro sprijin în plus lunar, eu cred că românul are tot interesul să trăiască acasă”, a precizat fostul șef al Departamentului Românilor de Pretutindeni.

Banii ar fi cheltuiți în România, ceea ce ar produce venituri extra pentru stat prin taxe și impozite.

„TVA-ul pe fiecare cheltuială intră tot la stat. Ce cumpără din România și e fabricat în România generează alte taxe pe care le-a încasat statul și se consumă tot în România. Deci, dacă dăm acești 500 de euro la fiecare român care se întoarce acasă, statul poate să tragă linie la finalul anului și e câștigător deja din primul an, iar românul e câștigător din prima zi”, a adăugat Gheorghe Cârciu.

Scopul proiectului nu este acela de a genera tensiuni în rândul românilor din țară și al celor din Diaspora, cât de a stabili un echilibru.

„Cei care au plecat au nevoie de mai mult sprijin, pentru că reîntoarcerea presupune costuri. Dacă a avut o casă în România, nu mai este funcțională, trebuie refăcută, zugrăvită, încălzită, aranjată. Are mai multe nevoi decât cel care a rămas aici și le-a păstrat”, a explicat europarlamentarul PSD, ce a venit cu propunerea ca românii din Diaspora pot primi 500 de euro lunar, timp de 7 ani, informează BZI.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel