Sari la conținut

Medic: În această cantitate, cafeaua NU este dăunătoare pentru inimă

inima
Imagine creată cu AI
sanatatea inimii

Sfat de sănătate: „În această cantitate, cafeaua NU este dăunătoare pentru inimă”, potrivit unui medic specialist. Potrivit specialiștilor, cofeina poate avea un efect pozitiv asupra sănătății. Dar acest lucru este valabil dacă este consumat doar în cantități limitate.

Cantitatea de cafea care nu dăunează inimii

Citând oameni de știință, administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a menționat că o persoană sănătoasă poate consuma până la 400 mg de cofeină pe zi.

„Dacă depășiți în mod regulat acest prag, riscul de boli cardiovasculare va deveni mai mare. Consumul excesiv de cafea poate duce la simptome extrem de neplăcute: tensiunea arterială crește, pulsul accelerează, ceea ce înseamnă că inima lucrează din greu. Toate acestea duc la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și alte patologii grave”, spune Dr. Oleg Varfolomeev.

Există un risc major pentru persoanele care beau mai mult de 4-6 cești de cafea pe zi. Orice sub această cantitate nu este periculos pentru sănătate. Cu toate acestea, este important să se țină seama și de reacția individuală a corpului”, transmite expertul.
Beneficii dovedite științific ale cafelei

Beneficii ale cafelei

Specialiștii enumeră mai multe beneficii ale cafelei. De exemplu, reduce riscul de cancer de prostată cu 53%.

Oamenii de știință de la Institutul Neurologic Mediteranean „Newromed” (IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed) au ajuns la aceste concluzii, observând, în medie, timp de 4 ani, 6989 de bărbați cu vârsta de 50 de ani în centrul Italiei și analizând sănătatea, stilul de viață și obiceiurile lor, în special, consumul de cafea.

Mai mult, oamenii de știință au testat, de asemenea, efectele extractelor de cafea asupra celulelor cancerului de prostată din laborator și au descoperit că extractul de cafea care conține cofeină a redus semnificativ proliferarea celulelor canceroase în comparație cu extractele de cafea decofeinizate. Un articol despre acest studiu a fost publicat în Jurnalul Internațional de Cancer (aprilie) 2017).

Consumul moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de mortalitate

După un studiu amplu, cercetătorii din Baltimore au concluzionat că consumul moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de mortalitate de toate cauzele (articulație în revista Circulation, martie 2017).

Cercetătorii au urmărit 200.000 de persoane timp de 28 de ani și au descoperit că nefumătorii care au băut 3 până la 5 cești de cafea pe zi au avut o rată de mortalitate cu 15% mai mică decât cei care nu au băut cafea.

Autorul studiului, Frank Hu, spune că antioxidantul puternic numit acid clorogenic, care se găsește în cafea, poate fi motivul scăderii mortalității în rândul consumatorilor de cafea în comparație cu cei care nu o beau.

Numărul de atacuri de cord în rândul consumatorilor de cafea

Cafea
Cafea la Ibric Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Numărul de atacuri de cord în rândul consumatorilor de cafea este cu 19% mai mic, iar din diabet cu 24%.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că nefumătorii care beau 3-5 căni de cafea pe zi sunt cu 37% mai puțin susceptibili de a muri din cauza bolilor neurodegenerative precum boala Parkinson și au o rată de sinucidere cu 36% mai mică decât cei care beau ceai. Această relație, spune Hu, este probabil explicată prin cofeină.

„Cofeina stimulează producția de dopamină și cauza care stă la baza bolii Parkinson este o scădere a nivelului de dopamină”, a spus spectrul.

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel