Sari la conținut

Testul care detectează precoce cancerul pulmonar

cancer pulmonar
Sursă foto: Getty Images

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Institutul Early Cancer au dezvoltat un test de urină revoluționar, capabil să detecteze semnele incipiente ale cancerului pulmonar. Potrivit unui articol din The Independent, acest test promite să identifice cancerul pulmonar într-un stadiu precoce, oferind posibilitatea administrării timpurii a tratamentului, ceea ce ar putea crește semnificativ șansele de succes în combaterea bolii.

Inovația principală a testului este concentrarea asupra „celulelor zombi”, cunoscute și sub denumirea de celule senescente. Aceste celule sunt inactive biologic, adică sunt vii, dar nu se pot diviza sau crește. Pe măsură ce îmbătrânim, celulele senescente se acumulează în organism, iar prezența lor poate contribui la deteriorarea țesuturilor și poate favoriza dezvoltarea celulelor canceroase. Testul de urină utilizează un senzor pentru a monitoriza proteinele excretate de aceste celule senescente, având astfel capacitatea de a semnala semnele timpurii ale cancerului pulmonar.

Această descoperire ar putea reprezenta un pas semnificativ în diagnosticul precoce al cancerului pulmonar, o boală care, de obicei, nu este detectată până când nu se află deja într-un stadiu avansat.

radiografie
Sursă foto: E-health

Acest senzor interacționează cu proteinele și eliberează un compus ușor detectabil, care semnalează prezența celulelor zombie.

Ljiljana Fruk, chimist și profesor la Universitatea din Cambridge, explică:

„Am conceput o sondă care se împarte în două în prezența proteinelor excretate de aceste celule senescente. Partea mai mică este eliberată în urină și poate fi făcută vizibilă printr-o soluție de argint.” Prof. Fruk mai adaugă: „Prin monitorizarea culorii urinei după injectarea sondei, putem determina dacă aceste celule sunt prezente în plămâni, ceea ce ar indica primele semne ale modificărilor patologice ce conduc la un cancer”.

Acest test de urină a fost probat cu succes pe șoareci, iar oamenii de știință speră să înceapă în curând testele pe oameni și în cazul altor tipuri de cancer.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel