Sari la conținut

ALERTĂ alimentară! Carne de pui infestată cu Salmonella, retrasă din magazine

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Inspectorii ANSVSA au retras din magazine un lot de carne de pui, produsul fiind contaminat cu Salmonella Enteritidis. Specialiştii au emis o avertizare pentru consumatorii din România.

Inspectorii ANSVSA îi îndeamnă pe cumpărători să fie vigilenți în perioada sărbătorilor de iarnă. De asemenea, acestora li se recomandă să cumpere produse din locuri autorizate. Lotul de carne congelată a fost retras din mai multe magazine. Potrivit inspectorilor, acesta era contaminat cu Salmonella Enteritidis.

Recomandări pentru consumatori

Potrivit anunțului făcut de ANSVSA, sferturi posterioare de pui congelate au fost scoase din magazine. Acestea proveneau de la producătorul Cedrob S.A. Lotul a fost identificat cu numărul 277/2/23, iar data de expirare era 4 octombrie 2025.

Inspectorii îi îndeamnă pe consumatori să returneze produsul în magazinele de unde a fost achiziționat. În baza bonului fiscal, aceștia își pot primi banii înapoi.

În perioada sărbătorilor, carnea și produsele din carne sunt cumpărate de milioane de români. Fie că își fac cumpărăturile în piețe sau supermarketuri, aceștia sunt îndemnați să acorde o atenție deosebită datelor de pe ambalajele.. În cazul acestui produs, data de expirare era peste 10 luni.

Infectarea cu Salmonella duce la apariția salmonelozei, boală infecțioasă care poate afecta tractul gastro-intestinal. În cazul copiilor, aceasta poate fi extrem de periculoasă și în majoritatea cazurilor necesită internare.

Salmonella
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Până în prezent au fost identificate peste 2.500 de serotipuri ale bacteriei. Dintre acestea, Salmonella Enteritidis este considerată cea mai periculoasă.

În majoritatea cazurilor, aceasta poate fi prezentă în produsele de origine animală precum carnea crudă, ouă și lactate.

Principalele simptome ale infecției

În unele cazuri, simptomele pot fi severe, în special la copiii mici, la vârstnici și la persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Simptomele pot apărea la 6 până la 72 de ore după ce au fost infectate cu salmonella.

  • diaree;
  • sange in scaun;
  • dureri abdominale;
  • febra;
  • greata;
  • varsaturi;
  • frisoane;
  • cefalee.

Cum se poate preveni infecţia cu Salmonella

  • nu manca oua crude sau insuficient pregatite termic;
  • nu consuma carne cruda sau insuficient pregatita termic;
  • nu manca si nu bea lapte sau suc nepasteurizat;
  • spala bine fructele si legumele crude si indeparteaza coaja, daca este posibil;
  • spala bine mainile cu sapun si apa calda inainte si dupa manipularea alimentelor;
  • curata suprafetele bucatariei inainte de a pregati mancarea pe ele;
  • nu amesteca mancarea gatita cu alimente crude si nu folosi aceleasi ustensile pentru a le pregati;
  • spala mainile cu apa si sapun dupa ce ai atins animalele, jucariile si asternuturile lor;
  • pastreaza la frigider alimentele care se pot strica;
  • pune alimentele proaspete in frigider imediat dupa ce le-ai cumparat.

Citeşte continuarea AICI.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel