Din cuprinsul articolului
Rusia a respins acuzațiile conform cărora ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din România înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Aceste acuzații au fost respinse ferm într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe, care a calificat afirmațiile drept nefondate. Autoritățile ruse au subliniat că nu există dovezi care să susțină implicarea Rusiei în procesul electoral din România și că astfel de acuzații ar reprezenta o încercare de a discredita statul rus pe scena internațională.
Acest tip de reacție face parte dintr-o serie de răspunsuri pe care Rusia le-a oferit de-a lungul anilor atunci când a fost acuzată de amestec în diverse procese electorale din alte țări. Reacțiile au venit într-un context geopolitic mai larg, în care tensiunile dintre Rusia și țările occidentale sunt deja crescute.
Rusia: Respingem cu fermitate toate atacurile ostile
„Respingem cu fermitate toate atacurile ostile, pe care le considerăm absolut nefondate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, care a denunţat „acuzaţii absurde şi o explozie fără precedent de isterie antirusească” în campania pentru alegerile prezidenţiale din România.
„Rusia, spre deosebire de susţine întotdeauna o linie de principiu privind inadmisibilitatea amestecului în afacerile interne ale altor state sub orice pretext. Solicităm ca ţara noastră să nu mai fie implicată în jocuri cu care nu avem nicio legătură şi niciun interes şi să nu mai fie exagerată pentru a manipula conştiinţa publică, în special când vine vorba de un moment sensibil – alegerea preşedintelui ţării”, a susţinut Zaharova.
Serviciile speciale române au declasificat miercuri documente care indică, între altele, faptul că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse menite să influenţeze procesul electoral din ţară.
După publicarea raportului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral din România şi au transmis, prin purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, că informaţiile menţionate în raport ar trebui să fie pe deplin investigate pentru a asigura integritatea procesului electoral din România.