Sari la conținut

Ritmul cardiac normal în repaos, în funcţie de vârstă. De câte ori trebuie să bată inima

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

O frecvență cardiacă normală este considerată a fi cea cuprinsă între 60 şi 90 de bătăi pe minut. Acest lucru asigură un transfer suficient de oxigen, dar nu are ca rezultat creșterea activității cardiace.

Totuşi, medici atrag atenţia că ritmul cardiac se poate schimba în diferite situații – de exemplu, după o activitate fizică intensă sau din cauza unei emoţii puternice.

Se crede că o frecvență cardiacă mai mică înseamnă că ești într-o formă fizică mai bună, deoarece înseamnă că inima ta pompează sânge prin corpul tău mai eficient atunci când nu faci mișcare.

Datorită dispozitivelor inteligente precum ceasurile inteligente, acum avem capacitatea de a ne monitoriza ritmul cardiac în repaus. Unele dispozitive vă pot avertiza chiar dacă ritmul cardiac depășește un anumit prag. Cu toate acestea, experții avertizează că numărul de bătăi pe care le vedem pe dispozitivele inteligente nu este întotdeauna un indicator complet de încredere al sănătății inimii tale.

Care este ritmul cardiac normal în repaus?

Conform recomandărilor Serviciului Național de Sănătate (NHS), o frecvență cardiacă în repaus între 60 și 100 de bătăi pe minut (bpm) este considerată normală pentru adulți. Cu toate acestea, ritmul cardiac ideal poate varia foarte mult în funcție de vârstă.

Un studiu a constatat că bărbații de 50 de ani cu frecvență cardiacă de peste 75 de bătăi pe minut au de două ori mai multe șanse de a muri în următorii 20 de ani decât cei cu frecvență cardiacă de 55 de bătăi pe minut sau mai puțin. În plus, fiecare bătaie suplimentară pe minut a fost asociată cu un risc crescut de deces cu 3%, un risc crescut de boli cardiovasculare cu 1% și un risc crescut de boală coronariană cu 2%.

Pe de altă parte, datele de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) indică faptul că ritmul cardiac optim în repaus ar trebui să fie sub 60 de bătăi pe minut, în mod ideal între 47 și 57 de bătăi pe minut. Doar aproximativ 10% dintre oameni se încadrează în această categorie, iar majoritatea sunt sportivi profesioniști.

Ritmul cardiac ideal pentru diferite vârste

Dacă pentru un adult sănătos un puls normal înseamnă între 60 și 100 de bătăi pe minut, situația se schimbă în cazul copiilor și bătrânilor. Astfel, pentru copiii de peste 6 ani, puls normal presupune între 70 și 100 de bătăi pe minut, iar în cazul bebelușilor poate fi chiar mai mare, ajungând și la 160 de bătăi pe minut, lucru perfect normal.

Pentru persoanele active fizic, ritmul cardiac în repaus variază în funcție de vârstă și sex. De exemplu, pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, o frecvență cardiacă în repaus atletic este între 40 și 52 de bătăi pe minut, în timp ce pentru bărbații peste 65 de ani, numărul este între 52 și 55 de bătăi pe minut. Pentru femeile de această vârstă, ritmul cardiac în repaus va fi între 40 și 48 de bătăi pe minut, în timp ce pentru femeile peste 65 de ani va fi între 52 și 55 de bătăi pe minut.

Deși o frecvență cardiacă în repaus între 60 și 100 de bătăi pe minut se încadrează în intervalul „normal” pentru adulți, consensul general este că o valoare mai mică este mai bună deoarece indică o inimă mai eficientă și mai sănătoasă. De exemplu, o frecvență cardiacă în repaus mai mare de 100 de bătăi pe minut este în general considerată prea rapidă și poate indica o problemă în organism.

Variabilitatea ritmului cardiac (HRV)

Sursa foto: Pixabay
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pe lângă ritmul cardiac, este important să monitorizați variabilitatea ritmului cardiac (HRV). HRV se referă la variația intervalului de timp dintre bătăile inimii și indică cât de repede poate răspunde inima la modificările stării fizice sau emoționale a corpului. Oamenii mai sănătoși au un HRV mai mare, ceea ce înseamnă că inima lor se poate adapta mai eficient la nevoile organismului.

De exemplu, oamenii sănătoși în vârstă de 20 de ani au un HRV între 50 și 105 milisecunde, în timp ce este normal ca persoanele peste 60-65 de ani să aibă un HRV între 25 și 45 de milisecunde.

Bradicardia poate fi periculoasă

O frecvență cardiacă sub 50 de bătăi pe minut este insuficientă pentru a menține funcționarea normală a creierului, ceea ce poate duce la leșin și vertij.

În schimb o frecvență cardiacă mai mare de 90 de bătăi pe minut pune multă presiune asupra inimii și, ca urmare, poate provoca o uzură rapidă.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel