Extinderea regulilor împotriva fumatului

Această propunere actualizează o recomandare din 2009 privind tutunul și împotriva fumatului, incluzând acum spații deschise precum zonele de recreere și terasele restaurantelor. Obiectivul este de a oferi o protecție mai eficientă împotriva expunerii la fumul de țigară și aerosoli, mai ales pentru copii, tineri și alte categorii vulnerabile. Printre locațiile vizate se numără locurile publice de joacă, parcurile de distracție, piscinele, plajele și grădinile zoologice.

Comisarul european pentru sănătate, Oliver Varhelyi, a declarat: „Acordul de astăzi este un pas crucial către obiectivul nostru al unei generații fără tutun în Europa și este esențial pentru a ne proteja copiii și tinerii în fața efectelor nocive ale fumatului pasiv”.

Potrivit Agerpres, acesta a subliniat că aproximativ 700.000 de persoane mor anual în UE din cauza fumatului, iar peste jumătate dintre fumători încep să fumeze înainte de 19 ani.

stop fumat
Sursă foto: Shutterstock

În cadrul dezbaterilor, unii miniștri au solicitat date științifice suplimentare privind riscurile asociate produselor emergente. Ministrul ceh al sănătății a susținut recomandarea, dar a remarcat că riscurile asociate fumatului pasiv din produsele alternative este periculos doar dacă acestea conțin nicotină, solicitând mai multe studii științifice care să clarifice diferențele dintre tutun și alternativele fără nicotină.

România a precizat că sprijină inițiativele de reducere a consumului de produse cu nicotină și de protejare a populației de expunerea la fum, dar consideră necesare mai multe date științifice, precum și măsuri educaționale în școli și campanii de conștientizare privind fumatul activ și pasiv.