Din cuprinsul articolului
Fostul premier Mihai Tudose a comentat duminică despre posibilitățile care se deschid în urma unei participări ridicate la vot. El a subliniat că, deși este un lucru bun că mai mulți cetățeni au mers la urne, această prezență mare ar putea duce la un guvern foarte fragmentat, având în vedere distribuția voturilor între partidele politice. Tudose sugerează că în acest context ar putea fi mai dificil de obținut un acord clar pentru formarea unui guvern stabil.
În ceea ce privește reacțiile principalelor partide politice (PSD, PNL, USR și AUR), liderii acestora au fost precauți și s-au abținut de la declarații clare privind formarea unui nou guvern, așteptând rezultatele oficiale ale alegerilor. Deși exit poll-urile arată primele locuri pentru anumite formațiuni, liderii partidului au preferat să nu anticipeze posibile alianțe sau configurații guvernamentale, preferând să aștepte validarea rezultatelor oficiale și analiza mai detaliată a acestora.
Acest comportament sugerează că partidele politice sunt conștiente de complexitatea negocierilor ce ar putea urma, având în vedere că niciun partid nu a obținut, aparent, o majoritate suficientă pentru a forma un guvern pe cont propriu. De asemenea, procesul de negociere și formare a unei majorități va depinde și de evoluția în timp a rezultatelor finale și de alianțele politice ce se vor contura.
Cum se formează noul Guvern după alegerile parlamentare
Liderul social democrat spune că, pe de o parte, o astfel de fragmentare a spectrului politic semnifică o mai bună reprezentare a tuturor categoriilor de alegători, dar pe de altă parte o astfel de componență a guvernului ar face dificilă votarea actelor normative.
„Partea bună e că vine lumea la vot, e un vot democratic, oamenii se exprimă. Înțeleg că lumea e mobilizată cu toate că în multe localități vremea nu a fost prietenoasă. E o prezență bună la vot până acum. E posibil să asistăm la o fragmentare și mai accentuată a spectrului politic și automat un guvern din mai multe bucățele cu tot ceea ce înseamnă acest lucru în funcționarea unei coaliții. Cu cât ai mai multe partide, pe de-o parte ai mai multă legitimitate că reprezinți mai multe zone din societate, pe de altă parte e mai greu de votat”, a declarat Mihai Tudose potrivit Fantik.
Mihai Tudose nu a dorit să facă previziuni referitoare la scorul pe care îl va obţine PSD în urma scrutinului din această duminică.
Președintele Consiliului Național al PSD a mai menţionat că, din păcate, în România s-a votat în ultimii 35 de ani „doar emoţional”.
„Noi în fiecare zi am prezentat (…) segmente din programul de guvernare. De o lună de zile facem. De fiecare dată când cineva dintre noi, inclusiv eu şi ceilalţi care treceau pe aici, nu ne-aţi întrebat nimic de programul de guvernare. Întotdeauna am avut alte subiecte, de astea de scandal, dacă cineva s-a plimbat.(…)
Nu este datoria presei (să se intereseze de programul de guvernare al partidelor – n.r.), dacă presa nu are nicio datorie, e în regulă. E vina noastră, este o responsabilitate colectivă, fiindcă votăm emoţional despre cine e mai drăguţ sau cine e mai simpatic şi nu despre ce poate să facă cineva şi dacă a mai făcut vreo dată şi dacă a făcut ceva bun. Asta e.
Dacă vreţi să ne asumăm noi vina, da, e şi vina noastră, a celor care au guvernat sau care au avut programe de guvernare, care nu au făcut mai mult în acest sens ca acele programe şi acele direcţii de acţiune pentru ţară să ajungă într-adevăr la oameni. Poate că s-a schimbat şi lumea, trebuia să le punem pe TikTok. Asta e viaţa”, a mai afirmat Mihai Tudose.
AUR, dispus să negocieze formarea guvernului
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), prin vocea lui Claudiu Târziu, numărul doi în conducerea formațiunii politice, și-a declarat disponibilitatea de a negocia cu orice partid pentru formarea viitorului guvern. Cu condiția să fie acceptate prioritățile AUR.
„Noi suntem deschiși să discutăm prioritățile noastre de guvernare și în măsura în care ele sunt acceptate de unul sau altul dintre actorii politic, sigur că vom putea merge mai departe”, a declarat liderul AUR. Claudiu Târziua a afirmat că AUR are „priorități proromânești, cele privind recuperarea resurselor naturale, refacerea sistemului național de energie”.
„Eu vorbesc în numele AUR, iar noi am spus întotdeauna că a-ți imagina că România poate fi în afara NATO și UE este o iluzie. Nu vrem să scoatem România din UE și din NATO. Azi, interesul național e ca România sa faca parte din UE si NATO”, a adăugat europarlamentarul, președinte al Consiliului Național de Conducere al AUR.
Întrebat dacă există posibilitatea să discute și cu PSD sau să susțină un guvern format de PNL ori unul de uniune națională, Claudiu Târziua răspuns:
„Românii vor decide astăzi în ce fel vor să arate România de mâine, Parlamentul și guvernare. Românii hotărăsc, nu noi. Așteptăm rezultatul votului și în funcție de acesta, discutăm.
Dar eu am vrut să vă transmit că vom discuta pe baza unor priorități de guvernare, nu așa, în abstract, că te simți sau nu de partea mea. Eu vreau să știu dacă putem face împreună ceva pentru România”.