Din cuprinsul articolului
Un tip de carne, folosită frecvent la burgeri, chiftele, cârnați, etc., reprezintă mai mult de 60% din toată carnea tocată vândută în SUA, și nu numai. Totuși, potrivit specialiștilor, obținerea informațiilor nutriționale sunt esențiale pentru sănătatea oamenilor.
Proteinele de origine animală conținut toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul nostru trebuie să îi consume prin alimente. Acestea fiind spuse, pentru unii consumatori de carne tocată, obținerea informațiilor nutriționale exacte – inclusiv grăsimi – reprezintă o problemă, neștiind dacă ar trebui să aleagă carne tocată de vită sau de curcan.
Carnea tocată de curcan, mai sănătoasă decât cea de vită?
Dieteticienii evită, în general, să eticheteze alimentele ca fiind „bune” și „rele” și spun că nuanța este esențială când vorbind despre grăsimi.
„Etichetele cu informații nutriționale sunt un instrument util pentru a vă ajuta să înțelegeți conținutul nutrienților din alimente, mai ales dacă încercați să atingeți un anumit obiectiv, să preveniți o boală sau să luați decizii informate cu privire la ceea ce consumați”, spune medicul Jennifer Wilcox.
De ce contează grăsimea? Carnea tocată de vită și de curcan nu sunt la fel.
„Cantitatea de grăsime depinde de bucățile de carne de vită care au fost tocate”, explică Dr. Chris Mohr, consilier de fitness și nutriție, potrivit Capital.
„De exemplu, bucățile pieptul de vită are mai multă grăsime saturată, ceea ce lo face mai suculentă atunci când este gătită. Bucățile mai slabe, precum mușchiul de vită, au mai puține grăsimi, fiind mai bune pentru cei care urmăresc aportul de calorii și grăsimi”, adaugă el.
„Pe de altă parte, carnea tocată de curcan conține de obicei mai puțin de 7% și chiar 1% din conținutul de grăsime”, spune Maddie Pasquariello.
„Este făcută din piept de curcan. 100 de grame de carne tocată de curcan înseamnă că aceasta că ar putea conține doar un gram de grăsime totală și 0 (sau aproape 0) grame grăsime saturată”, continuă ea.
Carnea de vită, o sursă de grăsimi saturate
„Grăsimile sunt importante pentru absorbția nutrienților, producția de hormoni și protecția organelor”, spune dr. Mohr. „Cu toate acestea, grăsimile saturate în exces pot crește nivelul de colesterol LDL „rău” și poate crește riscul de boli de inimă. Monitorizarea aportului de grăsimi saturate este necesară pentru menținerea sănătății inimii”, avertizează Mohr.
Carnea roșie este o sursă de grăsimi saturate, conform Asociației Americane a Inimii. Carnea de vită este o carne roșie, în timp ce curcanul este o carne albă.