Din cuprinsul articolului
În fiecare an, pe 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Andrei, ocrotitorul României.
Apostolul Andrei este considerat patron al României, Scoției, Spaniei, Siciliei, Greciei și Rusiei. Deoarece era pescar, el mai este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor.
Ziua Sfântului Andrei este marcată de multe tradiții, obiceiuri și superstiții.
Superstiții Sfântul Andrei
Nu lăsa afară furcile sau coasele. Se spune că în noaptea Sfântului Andrei se înmulțesc strigoii morți și vii pe ulițe și iau coasele și furcile pentru a începe bătălia pentru supremație. De aceea, gospodarii ascund uneltele pentru munca de câmp în șure.
Nu se țesele și nu se toarce lâna. Femeile nu au voie să folosească acul și ața în ziua Sfântului Andrei deoarece Maica Domnului le va pedepsi. Este o zi sfântă în care trebuie să ne rugăm și să ne odihnim.
Nu ai voie să îți aranjezi părul. Nu ai voie nici măcar să îți piepteni părul în această zi de sărbătoare. Se spune că dacă îți piepteni părul și cad câteva fire, atâtea fire câte vor fi pe dinții pieptanului înseamnă numărul de ghinioane care te vor paște în anul ce vine.
CE SĂ NU FACI DE SFÂNTUL ANDREI
Nu ai voie să muncești. Nu ai voie să muncești în această zi. Trebuie să te odihnești deoarece, așa cum spune tradiția, oamenii care își caută de lucru se pot îmbolnăvi, pot întâmpina o serie de necazuri.
Nu vorbi spurcat. Persoanele care vorbesc spurcat în această zi sau îl mânie pe Dumnezeu riscă să se înece, să aibă amețeli sau să își ardă limbă de la ciorbă.
Nu pomeni nimic de lupi. Această zi este cunoscută și că Ziua Lupilor. Se spune că aceste animale coboară din munți și amenință copiii și găinile oamenilor de la țara, scrie sursa.
Golește soba de cenușă. Trebuie să îți cureți soba dacă vrei că anul ce vine să fie unul prosper. Fă asta cu o zi înainte de Sfântul Andrei astfel încât să ai noroc la bani și să te înțelegi bine cu rudele și prietenii.