Sari la conținut

Ședință CSAT privind implicarea „unor actori cibernetici” în procesul electoral

Sursă foto: Profi Media

Convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de către președintele Klaus Iohannis pentru a analiza riscurile la adresa securității naționale, în contextul unor potențiale amenințări cibernetice, reflectă o preocupare sporită privind integritatea proceselor democratice și a infrastructurilor IT&C critice.

Contextul convocării CSAT

Această ședință survine într-un moment sensibil, în care se discută posibile atacuri cibernetice, atât din partea actorilor statali, cât și non-statali, asupra sistemelor care susțin procesele electorale. Având în vedere complexitatea amenințărilor în domeniul cibernetic, România, ca stat membru NATO și UE, trebuie să asigure securitatea infrastructurilor critice pentru a preveni interferențe externe sau disfuncționalități care ar putea compromite încrederea publicului în alegeri.

Coincidența temporală cu ședința CCR

Ședința CSAT este programată în aceeași zi cu deliberările Curții Constituționale a României (CCR) asupra cererilor de anulare a alegerilor din primul tur al prezidențialelor. Această suprapunere temporală poate atrage atenția asupra unor suspiciuni privind corelarea acestor evenimente. Totuși, având în vedere calendarul tensionat al proceselor electorale, este posibil ca această coincidență să fie doar rezultatul unei agende încărcate.

Riscuri și măsuri posibile

Convocarea CSAT indică o atenție sporită asupra unor posibile acțiuni:

  • Amenințări cibernetice – Intervenții externe care ar putea perturba platformele de gestionare a procesului electoral sau compromite date sensibile.
  • Propagandă și dezinformare – Campanii care să influențeze opinia publică sau să discrediteze integritatea procesului electoral.
  • Manipularea infrastructurilor critice – Sistemele IT&C utilizate pentru centralizarea și prelucrarea datelor din procesul electoral sunt posibile ținte.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, a anunțat Administrația prezidențială.

Context. Președintele Klaus Iohannis nu a primit de la serviciile secrete informații despre suspiciuni legate de promovarea lui Călin Georgescu pe rețelele sociale, au declarat luni reprezentanții Administrației Prezidențiale, întrebați de G4Media.

”Președintele României nu a primit informări din partea instituțiilor statului cu privire la existența unor riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale sau cu privire la ingerințe externe în procesul electoral și nici referitor la un mod de promovare a candidatului menționat în solicitarea dumneavoastră pe anumite rețele de socializare, care să ridice suspiciuni”, arăta Administrația Prezidențială.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel