Din cuprinsul articolului
Dr. Pautov vorbește despre un aliment consumat des de români. „Când o consumăm, ne bucurăm de toate aceste beneficii”, spune celebrul medic.
Indiferent de situație, pâinea se află printre cele mai consumate produse alimentare în România, iar dr. Mihai Pautov a vorbit despre acest subiect, oferind explicații clare.
Pâinea albă sau integrală, dilema românilor când vine vorba despre alimentație
Dr. Mihail Pautov a discutat despre sortimentele acestui produs și cum se diferențiază.
„Un bob de grâu are un endosperm, care reprezintă partea cea mai bogată în amidon și care asigură energie în urma consumului. Partea de înveliș formată de tărâță se caracterizează printr-un conținut bogat în fibre. De asemenea, germenele său poate oferi beneficii suplimentare. De cele mai multe ori, pâinea se obține din grâu.
Oamenii consumă pâine de peste 14000 de ani, de când au fost preparate primele pâini. Acestea erau un tip de lipii coapte pe pietre încinse. Pâinea este printre cele mai populare tipuri de alimente de bază, se obține din grâu și se împarte în două tipuri: pâine albă și pâine integrală. În general, specialiștii consideră că pâinea integrală este cea mai sănătoasă variantă”, a spus dr. Mihail Pautov.
Medicul a mai explicat de ce pâine integrală are mai multe beneficii pentru organism decât cea albă. Așadar, dacă consumați pâine albă, ar fi bine să o introduceți pe cea integrală în alimentație, pentru o stare bună de sănătate.
„În pâinea integrală există toate părțile componente ale boabelor de grâu. Endospermul conține proteine și amidon. Amidonul se transformă în glucoză după digestie și proteinele sunt partea nutritivă a pâinii.
Germenele se caracterizează printr-un profil bogat în vitamine și grăsimi, cum ar fi complex de vitamine B și vitamina E. Totodată, tărâța este bogată în fibre, minerale și vitamine. Atunci când mănânci o pâine integrală obții aceste beneficii. În același timp, pâinea integrală are bule în interior care sunt făcute de maia.
Pâinea integrală conține o cantitate mai mare de fibre decât cea și poate avea un impact mai redus asupra nivelurilor de zahăr din sânge. În plus, păstrează nivelurile de fitonutrienți din compoziție. Atunci când mâncăm o pâine integrală ne bucurăm de aceste beneficii”, a mai precizat Mihail Pautov, la MediCOOL.