Din cuprinsul articolului
La prima vedere, se pare că ceapa poate fi consumată cu aproape orice produs și ca parte a oricărui fel de mâncare. Dar această opinie este greșită. Potrivit culinarului rus Iulia Arkhipova, unele alimente nu ar trebui să fie consumate cu ceapă. Potrivit expertului, în caz contrar, leguma își va pierde toate proprietățile benefice sau chiar va dăuna organismului.
Alimente cu care nu ar trebui să mănânci ceapă
În primul rând, nu uitați faptul că ceapa, care a fost decojită cu mult timp în urmă, este plină de bacterii patogene. În consecință, această legumă poate fi consumată la scurt timp după ce este decojită.
„Uitați de combinația de ceapă și maioneză , deoarece o astfel de combinație este rea pentru stomac. Vă puteți confrunta cu consecințe precum balonarea. De asemenea, nu merită să murați ceapa în combinație cu ciupercile. Cu această combinație, leguma își pierde imediat toate proprietățile benefice”, spune specialistul.
Proprietăți utile ale cepei
„În copilărie, tuturor ni s-a spus probabil că ar trebui să mâncăm ceapă pentru a ne proteja de bolile respiratorii. Iar aceasta nu este deloc o ficțiune. Oamenii de știință numesc ceapa un adevărat recordman printre alte produse în ceea ce privește conținutul de quercetină . Este un antioxidant puternic care ajută la reglarea hipertensiunii arteriale, scade nivelul colesterolului din sânge, întărește pereții vaselor de sânge și ajută la dezvoltarea protecției împotriva bolilor respiratorii”, spune specialistul.
De asemenea, se consideră că quercetina are proprietăți întineritoare, reduce procesele inflamatorii din organism, elimină reacțiile alergice și, în general, ajută la îmbunătățirea sănătății.
Ceapa conține și o altă substanță importantă – alicina (43,6 mg per 100 g de produs). Aceasta are proprietăți antibacteriene, îmbunătățește memoria și reduce riscul de apariție a bolilor vasculare. Allicina favorizează dilatarea vaselor de sânge, datorită căreia scade tensiunea arterială. Și această substanță luptă împotriva tumorilor și eliberează celulele de radicalii liberi.
Ceapa conține una dintre cele mai importante substanțe pentru femeile însărcinate – acidul folic. Acesta este necesar pentru desfășurarea normală a sarcinii și, de asemenea, participă la dezvoltarea fătului. Dacă viitoarea mamă nu are suficient acid folic, poate crește riscul de naștere prematură și de dezvoltare a defectelor congenitale.
Ceapa poate fi utilă pentru femei (și nu numai pentru femeile însărcinate) dacă doresc să își păstreze tinerețea și frumusețea. Aceasta ajută la îmbunătățirea aspectului pielii, reduce apariția modificărilor legate de vârstă, crește sinteza colagenului și are un efect benefic asupra pielii.