Din cuprinsul articolului
Un stil de viata sanatos este esential pentru sănatatea creierului, iar alimentația este o parte importantă a acestuia, potrivit neurologilor. Un studiu relevă ca exista o gustare delicioasa care previne dementa.
Gustare delicioasa care previne demența
Cercetarea a arătat că persoanele care consumă nuci în mod regulat, chiar și într-o cantitate mică, au un risc mai scăzut de a dezvoltă demență în comparație cu cei care nu le includ în dietă zilnică. Nucile sunt o sursă bogată de nutrienți esențiali, cum ar fi acizii grași omega-3, vitamina E, antioxidanți și polifenoli. Acești nutrienți ajută la combaterea inflamatiilor și la protejarea neuronilor împotriva degenerării
Consumul de nuci scade riscul de dementa
Studiul a fost publicat in Geroscience, iar analiștii au evaluat datele din U.K. Biobank, o baza de date imensă privind sănatatea oamenilor. Cercetătorii au selectat aproximativ 50.000 de persoane, cu vârste între 40 si 70 de ani.
Gustarea care reduce riscul de demență
Pe scurt, cercetatorii au constatat ca persoanele care au consumat regulat nuci aveau un risc cu 12% mai mic de a dezvolta demență – chiar si după luarea în considerare a celorlalti factori, cum ar fi vârsta, sexul, educația, stilul de viata si altele.
În plus, potrivit cercetărilor, femeile, adulții în varsta, nefumatorii si persoanele care au adoptat alte comportamente de promovare a sanatatii pareau sa beneficieze cel mai mult de consumul regulat de nuci.
„Nucile contin niveluri ridicate de grasimi sanatoase, antioxidanti, fibre si compusi antiinflamatori, care pot sustine sanatatea creierului si pot reduce inflamatia si stresul oxidativ. In plus, consumul de nuci are un efect pozitiv asupra microbiomului intestinal, iar acesta influenteaza si sanatatea creierului”, spune Dr. David Perlmutter, neurolog.
Printre tipurile de nuci studiate se numară nucile clasice, migdalele, alunele de pădure, fisticul și nucile caju. Fiecare dintre acestea are profiluri nutriționale unice, însă toate sunt benefice datorită conținutului ridicat de acizi grași sănătoși și antioxidanți. De exemplu, nucile sunt recunoscute pentru conținutul de acid alfa-linolenic (ĂLA), o formă de omega-3 de origine vegetală, în timp ce migdalele sunt o sursă excelență de vitamina E, un antioxidant important pentru sănătatea creierului.
Pentru a beneficia de proprietatile protectoare ale nucilor, e ideal sa le integram într-o gustare în prima parte a zilei. Iată ce poți consuma:
- Un pumn mic de nuci asortate (nuci, migdale, alune de padure) poate fi gustarea ideala de dimineata;
- Adauga nuci maruntite intr-un iaurt cu fructe de padure, pentru a spori aportul de antioxidanti si vitamine;
- Peste un bol de fulgi de ovaz fierti, adauga nuci maruntite si putina miere pentru un mic dejun hranitor si plin de beneficii;
- Alte alimente care pot reduce riscul de dementa.
Mai mult, creierul are nevoie de multe alte alimente, nu doar de nuci. Iată o listă cu alimente excelente pentru sănătatea creierului:
- Fructe de padure;
- Frunze verzi, cum ar fi varza kale, spanacul, varza, mangold si altele;
- Peste gras (cum ar fi somonul);
- Ulei de măsline;
- Ciocolată neagră;
- Cereale integrale.