Din cuprinsul articolului
Pentru numeroși români, până duminică seara, când s-au aflat rezultatele exit poll la alegerile prezidențiale, numele lui Călin Georgescu nu a contat prea mult. De fapt, nu puțini s-au întrebat cine este Călin Georgescu și cum de a fost posibilă ajungerea sa la putere.
În calitate de candidat independent, Călin Georgescu este fost membru al AUR, ce s-a remarcat printr-un discurs patriotic, uneori dus la extrem. Totodată, a pus accent pe biserică și familie în toate intervențiile sale publice. A fost implicat și într-o serie de controverse, el fiind suspectat că ar fi un pro-rus, iar în ieșirile sale publice a fost un susținător al legionarilor.
Controverse în cariera lui Călin Georgescu
Călin Georgescu nu este cunoscut, însă aparițiile sale publice până în prezent l-au plasat în miezul controverselor.
În anul 2022, acesta și-a cerut scuze în numele criminalilor de război și i-a numit „eroi” pe Corneliu Zelea Codreanu și pe autorul român al Holocaustului, Ion Antonescu. De asemenea, el a vorbit despre asasinarea lui Nicolae Iorga de către legionari, afirmând că „istoria este mistificată”. Procuratura a deschis atunci un dosar penal împotriva sa, dar nu se știe clar în ce stadiu se află ancheta. Ca urmare a scandalului, AUR și-a retras candidatura la funcția de prim-ministru.
Totodată, în momentul în care a fost invitat în cadrul unei dezbateri electorale la Digi 24, a fost întrebat dacă este sau nu un admirator al lui Vladimir Putin. Cu toate că moderatorii au ținut să răspundă „Da” sau „Nu”, Georgescu nu a dorit să ofere un răspuns precis și a spus că i se pune prea des această întrebare, scrie SpotMedia.
În cadrul unui clip postat pe YouTube acum patru ani, Georgescu îl cataloga pe Vladimir Putin drept un „lider, printre puținii lideri”.
A obținut voturi cu ajutorul TikTok
Călin Georgescu a rămas departe de lumina reflectoarelor și foarte puțini au prevăzut rezultatul pe care urma să îl înregistreze în cadrul alegerilor prezidențiale. Dacă alți candidați au preferat mijloacele tradiționale pentru promovare și au efectuat turnee în România cu discursuri electorale, Călin Georgescu s-a focusat pe TikTok și Facebook.
În mod special TikTok a fost obiectul unei campanii uriașe de promovare în cursul ultimei luni. Personaje necunoscute românilor de rând, însă care au sute de mii sau chiar peste un milion de urmăritori, au demarat promovarea unui mesaj similar, care îl promovează direct sau indirect pe Călin Georgescu.
Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu este cadru didactic asociat la Universitatea din Piteşti (din septembrie 2021). S-a născut la 26 martie 1962, la Bucureşti. A absolvit studii de masterat la Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului (1986) şi de doctorat în Pedologie (1999), în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, urmând studii în securitate şi apărare naţională în cadrul Colegiului Naţional de Apărare (2007), potrivit CV-ului publicat pe https://www.upit.ro/.
A fost inginer la IEELIF Făgăraş (1986-1990) şi la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare (1990-1991); şef al Biroului senatorial pentru Mediu din Parlamentul României (1991); consilier al ministrului mediului (1992); preşedinte al Asociaţiei Tineretului Ecologist din România (1993-1996); secretar general în Ministerul Mediului (1997-1998); director al Direcţiei de Organizaţii Economice Internaţionale din MAE (2004-2005); manager de proiect în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (1996-1997, 1998-2008);
director executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare, coordonator al proiectului ”Reprofesionalizarea României” (2006-2012) şi al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (2000-2011), raportor special al ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra drepturilor omului la OHCHR Geneva (2011-2013), preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (2013-2015), director executiv şi consilier special al Directorului General al ONU, Geneva (2015-2016).
Din 2016, este consultant internaţional pe probleme de protecţia mediului şi dezvoltare durabilă.
Slogan electoral: ”Refacem România”.