Sari la conținut

Boala Parkinson poate fi controlată prin diverse exerciții. Află cele 7 meșteșuguri și activități benefice

boala parkinson
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Activitati pentri cei cu boala parkinson

Boala Parkinson, o tulburare neurologică progresivă în care cantitatea de dopamină din anumite zone ale creierului scade, poate provoca tremurături, pierderea echilibrului și rigiditate.

În prezent, nu există un remediu pentru boala Parkinson, așa că tratamentul se concentrează adesea pe reducerea severității simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

Persoanele cu boala Parkinson ar trebui să se angajeze într-o varietate de activități care se concentrează pe abilitățile motorii fine și pe cunoaștere, precum și exerciții fizice care necesită echilibru și mobilitate. Activitatea constantă poate ajuta la întărirea mușchilor și poate ajuta la prevenirea demenței.

muzica si sanatatea creierului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Activități benefice pentru cei cu Parkinson: 1. Tricotat și vopsit

Meșteșuguri, precum tricotatul și pictura, oferă oportunitatea de a vă concentra asupra abilităților motorii fine și de a crea ceva de valoare.

Cei cu boala Parkinson pot experimenta tremor și au dificultăți în mișcarea mâinilor. De asemenea, pot experimenta stres și depresie ca urmare a stării lor. Crearea a ceva de la zero oferă o oportunitate de a:

  • concentarre pe mișcările mâinii
  • reducere a stresul
  • experimenta un sentiment de împlinire

Multe comunități au oportunități de a se reuni și de a practica meșteșuguri precum croșetat sau pictură. Acest lucru poate oferi o ieșire socială valoroasă pentru cei cu boala Parkinson.

2. Cântatul

Cântatul poate ajuta la întărirea și controlul mușchilor vocali. Acest lucru poate fi benefic în special pentru cei cu boala Parkinson, deoarece tremorurile vocale sau dificultățile de vorbire se pot dezvolta pe măsură ce afecțiunea progresează.

Cântaul poate ajuta, de asemenea, la reamintire și memorie.

alzheimer
Sursă foto: Pixabay

Activități benefice pentru cei cu Parkinson: 3. Rezolvarea puzzle-urilor

Fie că este un puzzle sau un joc de cuvinte încrucișate, memoria și concentrarea implicate în acest exercițiu oferă un exercițiu cognitiv valoros. Cuvintele încrucișate și alte provocări de cuvinte pot încuraja rememorarea cuvintelor, iar căutările de cuvinte pot ajuta la identificarea cuvintelor.

Persoanele cu boala Parkinson pot experimenta schimbări cognitive care le afectează negativ motivația, starea de spirit și atenția, potrivit healthline.com. Ei pot dezvolta chiar și demență asociată, așa că este important să-și implice creierul în activități de rezolvare a problemelor.

4. Jocul în realitate virtuală și jocuri video

Tehnologia poate permite persoanelor cu boala Parkinson să-și exercite abilități importante. Realitatea virtuală și jocurile video necesită coordonare minte-corp. Mulți au nevoie, de asemenea, de abilități de rezolvare a problemelor, strategie sau memorie pentru a câștiga.

În funcție de joc, folosirea unui controler sau a unei tastaturi poate oferi posibilitatea de a exersa abilitățile motorii fine.

Alte jocuri reflexe care nu implică timp pe ecran pot fi benefice din multe dintre aceleași motive. Câteva exemple de activități reflexe includ jocuri precum Simon și Spot It!

Activități benefice pentru cei cu Parkinson: 5. Gătitul

Gătitul poate oferi posibilitatea de a urma pașii în ordine și de a reaminti ingrediente și măsurători. Poate fi, de asemenea, o oportunitate socială de a vă conecta cu ceilalți în timpul procesului de gătit sau în timpul unei mese.

Pe măsură ce boala Parkinson progresează, persoanele pot avea nevoie de asistență și pot deveni incapabile să gătească singure. Includerea unei persoane cu boala Parkinson în procesul de gătit, cât mai mult posibil, îi poate îmbunătăți stima de sine și permite tuturor să creeze amintiri împreună.

Tai Chi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

6. Meditație și jurnal

Persoanele cu boala Parkinson pot experimenta stres și depresie legate de schimbările din creier, medicamentele pe care le iau sau provocările zilnice cu care se confruntă legate de starea lor. Ei pot dezvolta, de asemenea, demență pe măsură ce boala Parkinson progresează.

Meditația poate ajuta la combaterea acestui lucru prin curățarea minții și scăderea nivelului de stres. Se poate face în orice mediu și nu implică niciun cost, deci este o activitate foarte accesibilă pentru a te implica.

Unele persoane cu boala Parkinson ar putea dori, de asemenea, să-și noteze gândurile. Jurnalul poate ajuta oamenii să păstreze amintiri pentru ei înșiși și pentru cei dragi.

Pe lângă încurajarea memoriei și a reamintirii vocabularului, procesul de scriere poate oferi oportunitatea de a exersa abilitățile motorii fine.

Activități benefice pentru cei cu Parkinson: 7. Exerciții fizice

Exercițiile fizice pot ajuta la echilibru, mobilitate și flexibilitate. De asemenea, ajută la întărirea mușchilor. Persoanele cu boala Parkinson pot beneficia de exerciții fizice. Aceasta poate include:

  • mersul pe jos
  • înot
  • ciclism
  • yoga
  • Pilates

Un studiu indică faptul că beneficiile activității fizice pot continua luni de zile chiar și după terminarea antrenamentului și pot chiar încetini progresia bolii Parkinson.

Înainte de a se angaja într-un nou program de exerciții, este important ca persoanele cu Parkinson să discute cu medicii lor pentru a se asigura că exercițiul pe care îl au în minte este sigur de făcut în acest stadiu al bolii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel