Din cuprinsul articolului
Beneficiile a 10 minute de mers pe jos după fiecare oră de stat pe scaun. Un stil de viață sedentar este legat de un risc crescut de boli cronice, inclusiv hipertensiune arterială și diabet.
Dacă stilul tău de viață implică mult stat jos, cercetătorii sugerează acum să faci pauze scurte pentru a contracara efectele.
Un studiu recent a relevat că statul pe scaun mai mult de șase ore pe zi în timpul copilăriei și continuarea obiceiului până la vârsta adultă poate crește tensiunea arterială cu 4 mmHg. Cu toate acestea, înlocuirea a doar 10 minute din fiecare oră sedentară cu o activitate fizică ușoară poate scădea tensiunea arterială sistolică cu 3 mmHg și diastolică cu 2 mmHg.
Andrew Agbaje, autorul studiului, a declarat că la adulți o reducere a tensiunii arteriale sistolice cu 5 mmHg care scade riscul de atac de cord și accident vascular cerebral cu zece procente.
10 minute de mers după fiecare oră de stat reduc tensiunea arterială
Studiul actual este cea mai mare și cea mai lungă urmărire a comportamentului de mișcare măsurat cu accelerometru și a progresiei tensiunii arteriale la tineri din lume.
Studiul s-a bazat pe evaluarea a 2513 copii din cohorta Copii din anii 90 de la Universitatea din Bristol, care au fost urmăriți cu vârsta cuprinsă între 11 și 24 de ani.
Tensiunea arterială a participanților, timpul sedentar, activitatea fizică ușoară și activitatea fizică moderată până la viguroasă au fost luate la vârsta de 11, 15 și 24 de ani.
Inițial, participanții au petrecut șase ore în fiecare zi sedentar, șase ore în activitate fizică ușoară și aproximativ 55 de minute în activitate fizică moderată până la viguroasă.
Până la vârsta adultă tânără, modelul s-a schimbat la nouă ore de timp sedentar, trei ore de activitate fizică ușoară și aproximativ 50 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă.
Cercetătorii au observat că, pe măsură ce timpul de sedentarism a crescut în anii de creștere, tensiunea arterială sistolica a crescut cu o medie de 4 mmHg.
Cu toate acestea, angajarea în activitate fizică ușoară din copilărie a ajutat la scăderea tensiunii arteriale finale cu 3 mmHg, în timp ce activitatea fizică moderată până la viguroasă nu a arătat niciun efect semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale.
„Cel puțin trei ore de activitate fizică ușoară pe zi este esențială pentru prevenirea și inversarea tensiunii arteriale crescute și a hipertensiunii arteriale. Exemple de activitate fizică ușoară sunt plimbările lungi, treburile casnice, înotul și mersul cu bicicleta.
Noi toți, inclusiv părinții, pediatrii și factorii de decizie politică ar trebui să încurajeze copiii și adolescenții să practice aceste tipuri de exerciții pentru a-și menține tensiunea arterială într-un interval sănătos”, a spus Agbaje, într-un comunicat de presă.