Sari la conținut

Ce se întâmplă în corp dacă mănânci ceapă în fiecare zi. Beneficii uimitoare

Cepa
Sursă foto: Shutterstock
Ce se întâmplă în corp atunci când consumi ceapă zilnic

Ce se întâmplă în corp dacă mănânci ceapă în fiecare zi. Această legumă este un ingredient de bază la nivel mondial, fiind cea mai consumată legumă după tomate. 

Aproximativ 106 milioane de tone de ceapă sunt produse anual la nivel mondial, adică o cantitate echivalentă cu cea de morcovi, ridichi, ardei şi usturoi, combinate.

Deși are un miros mai puțin plăcut, care îi face pe mulți să se ferească de aliment, mai ales în stare crudă, ceapa este recunoscută ca fiind o legumă cu beneficii remarcabile pentru sănătate.

Proprietăți extraordinare pentru organism

Ceapa, potrivit studiilor, are, de fapt, proprietăți extraordinare pentru organism. Conține substanțe esențiale pentru organism, cum ar fi uleiuri eterice, acizi organici, acid citric, enzime și în vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E.

Mai mult, are în compoziție caroten, fitoncide, precum și minerale importante, cum ar fi:

  • calciu;
  • sodiu;
  • potasiu;
  • fier;
  • fosfor;
  • iod;
  • sulf și siliciu.

Risc redus de cancer

cancer
Sursă foto: Shutterstock

Și, potrivit cercetătorilor francezi, atunci când consumi cel puțin o jumătate de ceapă pe zi, riscul de apariție al cancerului la stomac este redus. Același lucru este valabil și în cazul cancerului la sân. Totodată, mai are și alte beneficii pentru sănătate. Astfel că, mai multe persoane ar putea să înceapă să consume ceapă mai des.

Ceapa ajută la reducerea nivelurilor de colesterol din sânge

Pe de altă parte, există dovezi care arată că substanțele din ceapă au efecte anticoagulante, prevenind formarea cheagurilor de sânge. În plus, acestea contribuie la reducerea nivelurilor de colesterol și trigliceride din sânge.

Consumul de ceapă poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord

Acest lucru îmbunătățește funcționarea membranei celulelor roșii. Astfel, consumul de ceapă poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord. Pe de altă parte, contribuie la creșterea densității osoase, având un impact pozitiv asupra femeilor aflate la menopauză, scrie observatornews.ro.

Mai mult, cercetările sugerează că femeile vârstnice pot diminua riscul de fracturi de șold prin consumul zilnic de ceapă. O moleculă specială prezentă în porțiunea bulbară cepei blochează activitatea celulelor macrofage – un tip de celule albe din sânge care sunt esențiale pentru sistemul imunitar și care, de obicei, declanșează răspunsuri inflamatorii ample în organism.

Totodată, antioxidanții din ceapă furnizează surse excelente de substanțe antiinflamatorii și previn oxidarea acizilor grași din organism. Astfel că, consumul de ceapă este recomandat de specialiști pentru că are beneficii extraordinare asupra organismului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel