Sari la conținut

Tusea convulsivă poate duce la deces

Inflamația pleurei poate duce la aderarea foilor pleurale
Sursă foto: Getty Images
Pleurizia este o afecțiune care poate afecta serios calitatea vieții pacienților

Tusea convulsivă poate duce la deces din cauză că puțini bolnavi de tuse convulsivă merg la doctor și ajung să fie diagnosticați, atrag atenția medicii infecționiști. Ei spun că anul acesta afecțiunea a fost o problemă evidentă în toată Europa, nu doar în România, numărul cazurilor fiind mult mai mare față de anii anteriori.

„În contextul creşterii incidenţei tusei convulsive în EU/EEA, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creştere semnificativă faţă de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri – media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019). Au fost înregistrate 2 decese, ambele la sugari”, se arata în luna mai într-un comunicat al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

În acest moment, deși nu avem o statistică exactă, spitalele și medicii de familie spun că se confruntă cu un val de epidemie, tot mai mulți oameni fiind depistați cu această afecțiune.

Tusea convulsivă poate duce la deces

Tusea convulsivă apare atât la adulți, cât și la copii și are un risc crescut de deces. Este o infecție respiratorie înalt contagioasă, care se manifestă prin accese de tuse violente, incontrolabile și care poate dura de la câteva săptămâni până la luni.

„Tusea convulsivă parcă copiază așa un pic tabloul pe care l-a avut anul trecut rujeola. Nu avem, deocamdată, declarată epidemie de tuse convulsivă, însă cazurile sunt foarte multe.”, a declarat Alina Anothe, medic UPU Spitalul Marie Curie.

Cum putem preveni această afecțiune și cum îi putem proteja pe copii.

Principala metodă de prevenire este vaccinarea, însă puțin știu că un nou-născutul nu poate fi vaccinat până la vârsta de două luni împotriva tusei convulsive.

ceai pentru tuse
Sursa foto. Doctorul Zilei

Președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, doctor Raluca Ghionaru, spune că în această situație poate fi vaccinată femeia gravidă.

Raluca Ghionaru: ”În primele luni de viață, viitorul membru al familiei nu are imunitate pentru o parte dintre boli. Am trecut în ultima vreme printr-o epidemie nedeclarată, să-i spunem, o incidență foarte mare a cazurilor de îmbolnăvire cu pertusiss, tusea convulsivă, aceea tusa de 100 de zile pe care o știm cu toții și care a fost foarte, foarte frecventă. Pentru copiii foarte mici, până în câteva luni, care nu pot fi vaccinați până la vârsta de două luni, boala este extrem de severă, cu manifestări dramatice, cu potențial sever de deces, cu insuficiență respiratorie severă. Și vaccinarea gravidei, care se face peste tot în lume, nu e un lucru inventat în România, protejează, de fapt, nu mama și protejează copilul pentru primele luni de viață.”

În cazul sugarilor și copiilor cu vârsta sub un an, tratarea acestei infecții ar putea necesita internarea acestora.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel