Din cuprinsul articolului
În cazul pensiilor mari primite fără ani de muncă efectivă, o practică frecventă în trecut a fost angajarea fictivă a unor mari sportivi în diverse instituții, pentru a le asigura vechimea necesară și contribuțiile sociale. Un exemplu de astfel de situație este un mare fotbalist român care a recunoscut că înainte de 1989 era trecut ca angajat la anumite societăți doar pe hârtie, fără a lucra în realitate. Acest lucru a permis acumularea de ani de vechime pentru obținerea pensiei.
De la 1 septembrie 2024, a fost realizată o recalculare a pensiilor pentru aproximativ 4,7 milioane de pensionari din România. Creșterile au fost semnificative pentru cei cu peste 35 de ani de vechime, unii beneficiind de majorări care au depășit chiar și 1.000 de lei. În schimb, 800.000 de pensionari nu au primit nicio majorare. Situația pune în evidență discrepanțele din sistemul de pensii, inclusiv în cazul pensiilor speciale sau a celor obținute prin metode care nu implică muncă efectivă.
Un exemplu notoriu de pensie fără contribuție reală este cel al unor pensionari speciali, precum foștii magistrați. De exemplu, pensia medie a unui judecător poate ajunge la 25.000 de lei, dar doar o mică parte din aceasta, aproximativ 7.000 de lei, este bazată pe contribuțiile efective.
Această situație reflectă o practică veche, în care contribuțiile și vechimea au fost „asigurate” prin angajări fictive, permițând astfel beneficiarilor să primească pensii fără să fi lucrat efectiv în pozițiile respective.