Din cuprinsul articolului
Pe 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, o perioadă de 40 de zile are o semnificație profundă pentru credincioșii ortodocși, oferindu-le ocazia de a se pregăti sufletește pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului.
De altfel, începutul Postului Crăciunului reprezintă pentru multe persoane şi o oportunitate de a lua o pauză de la produsele de origine animală. Mihaela Bilic atrage atenția asupra unor riscuri și ne spune cum să le evităm.
Medicul explică faptul că renunțarea la carne, ouă și lactate poate crea o senzație mai pronunțată de foame, întrucât proteinele animale oferă o sațietate de lungă durată.
Astfel, pentru a suplini această senzație, multe persoane tind să mănânce produse bogate în făinoase și grăsimi vegetale, ceea ce poate duce la acumularea kilogramelor, mai ales în zona abdominală.
„Toate produsele făinoase combinate cu grăsime vegetală, care este permisă în post, sunt rețeta sigură pentru îngrășat, deci noi vom mânca mai mult pentru că ne este foame și ne trezim că la finalul postului avem câteva kilograme în plus”, avertizează Bilic.
Rolul legumelor în dietă
Pentru a evita capcana caloriilor „ascunse”, Mihaela Bilic recomandă consumul de legume și leguminoase boabe, cum ar fi fasolea, lintea, mazărea și năutul, care sunt surse de proteine vegetale esențiale și conferă senzația de sațietate.
Ea subliniază că leguminoasele ar trebui să facă parte din alimentația săptămânală pe tot parcursul anului, nu doar în perioada postului, pentru că oferă sațietate și nutrienți esențiali.
Deci nu prea mai avem obiceiul ăsta. Înainte, postul era ca un fel de reper, ca medicul nutriționist pentru bunicii noștri. Știau, săracii, că miercurea și vinerea pun fasole în oală, că era zi de post. Acum am pierdut reperele astea”, a afirmat Mihaela Bilic.
Capcanele alimentelor „de post” din comerț
Medicul avertizează că alimentele procesate „de post” din supermarket – cum ar fi șnițelul, pateul sau brânza de post – sunt departe de a oferi beneficii nutriționale. Ea recomandă pregătirea meselor acasă, unde se poate controla cantitatea de ulei și se pot evita prăjelile.
Bilic recomandă să evităm prăjelile, deoarece acestea îngreunează digestia și aduc un aport suplimentar de calorii.
„Ce facem noi comozii și șmecherii din secolul 21? Mergem la supermarket și luăm toate produsele care sunt în variantă de post. Și aici trebuie să știm că nu sunt de cea mai bună calitate nutrițională. Adică nu e normal să mâncăm în post toate alimentele în variantă de post.
Să mâncăm șnițel de post, să mâncăm pate de post, să mâncăm brânză de post… ăla nu mai e post. Deci postul ar trebui să fie bazat pe mâncăruri gătite în casă, să fie cu legume multe, că aici, da, e sănătate. De ce zic să fie gătit în casă?
Pentru că atunci poți controla cantitatea de grăsime pe care ai pus-o. Să nu fie prăjeli. Că bietul organism, na, prăjeala pică greu și în post și în afara lui”, recomandă medicul.
Un aspect important subliniat de Mihaela Bilic este moderația la ulei și zahăr, ingrediente care nu fac parte din restricțiile tradiționale ale postului, dar care pot contribui la creșterea în greutate.
Citeşte continuarea AICI.