Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete a anunţat joi care este situaţia din spitalele româneşti din punct de vedere al infecţiilor nosocomiale.
Potrivit acestuia, raportarea acestui tip de infecţii intraspitaliceşti a crescut semnificativ în ultimii doi ani, de la 0,1% la 3,2%, punctând că probabil vom ajunge la media Uniunii Europene în doi-trei ani.
„Vă spun de unde am plecat, unde suntem acum şi ce s-a schimbat între timp. În 2022, în ianuarie, când am preluat mandatul, rata de raportare la nivel naţional era de 0,1%. Asta este realitatea. Astăzi, când vorbim, este de 3,2%. Media Uniunii Europene este de 6%. Dar totuşi, în 2 ani de zile, am crescut de la 0,1% la 3,2% şi suntem în continuare într-o creştere”, a afirmat oficialul, citat de Agerpres.
El a explicat şi cum a fost posibilă această creştere a raportării, menţionând mai mulţi factori. „Pe de o parte, investiţiile masive în laboratoare şi nu doar pentru a creşte capacitatea de testare şi de verificare microbiologică, (…) iar pe de altă parte, în 2022, au fost schimbate criteriile pentru evaluarea managerilor de spital, în care s-a introdus, condiţionat, rata de raportare a infecţiilor nosocomiale.
Deci, practic, odată pe an, atunci când se face evaluarea managerului, unul din cei mai importanţi indicatori este reprezentat de rata de raportare a infecţiilor nosocomiale şi aşa s-a stimulat, practic, o raportare cât mai corectă.
Pe de altă parte, toate proiectele din PNRR au fost condiţionate ca punctaj de rata de raportare a infecţiilor nosocomiale. Adică, atunci când un spital a aplicat la un proiect, lua un punctaj mai mare, dacă avea, şi putea să dovedească asta, bineînţeles, o rată crescută de raportare a infecţiilor nosocomiale.
Aceste măsuri au dus la creşterea semnificativă, zic eu, de la 0,1% la 3,2% şi cred că vom ajunge în 2-3 ani, probabil, la media Unii Europene”, a declarat Alexandru Rogobete.