Din cuprinsul articolului
Nestor Rateș, una dintre vocile emblematice ale postului de radio Europa Liberă, a murit la vârsta de 91 de ani. Acesta a fost un jurnalist și scriitor de origine evreiască, născut în România, care s-a stabilit în Statele Unite ale Americii în anul 1973.
Rateș a fost o figură marcantă în exilul românesc, cunoscut pentru lupta sa pentru libertate și adevăr într-o perioadă marcată de cenzura regimului comunist. Activitatea sa jurnalistică la Europa Liberă a contribuit semnificativ la informarea și mobilizarea românilor împotriva opresiunii comuniste.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a transmis vestea tristă, subliniind importanța sa ca personalitate a exilului și a promovării libertății de expresie.
Nestor Rateş s-a stins din viață
Născut în România şi absolvent de filosofie la Universitatea din Bucureşti, Nestor Rateş şi-a început cariera jurnalistică la Agerpres, iar din 1973, după plecarea din ţară, s-a alăturat departamentului românesc al Radio Europa Liberă, postul de radio transformat, în perioada comunistă, într-un simbol al speranţei românilor şi unica punte de legătură cu lumea occidentală.
„Nestor Rateş va rămâne în amintirea tuturor ca o voce a conştiinţei şi un simbol al rezistenţei prin cuvânt împotriva unui regim represiv”, a transmis IICCMER.
Voce a libertății timp de 20 de ani
Pe parcursul a douăzeci de ani, în redacţiile din Washington, München şi Praga, Nestor Rateş a fost de două ori director al departamentului românesc, oferind românilor acces la informaţii esenţiale despre evoluţia lumii, inclusiv despre evenimentele din alte ţări comuniste.
Alături de alte voci cunoscute ale exilului românesc, precum Ghiţă Ionescu, Nöel Bernard, Vlad Georgescu, Emil Georgescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Mircea Carp, Cornel Chiriac, Ion Ioanid, Gelu Ionescu, Şerban Orescu, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Liviu Tofan, a contribuit la menţinerea speranţei şi conştiinţei libere a românilor.