Din cuprinsul articolului
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună a copiilor, atragând atenţia că „prea multă igienă distruge sănătatea”.
Nutriționista Mihaela Bilic, cunoscută pentru opiniile sale controversate, a surprins din nou publicul printr-o postare pe Facebook în care recomandă părinților să le permită copiilor să interacționeze mai mult cu natura și să nu se teamă de microbi.
Aceasta susține că expunerea la medii naturale și contactul cu diverse microorganisme pot reduce riscul de alergii, astm și alte afecțiuni imunitare, în special în cazul copiilor care trăiesc în mediul urban.
„Trăiască microbii!! Lăsați copiii să se joace în țărână”
Mihaela Bilic a început postarea sa făcând referire la anumite studii internaționale din Europa, Statele Unite și Japonia, care arată că „prea multă igienă distruge sănătatea”. Ea a evidențiat faptul că incidența alergiilor și a bolilor autoimune a crescut semnificativ în ultimele decenii, mai ales în țările industrializate, unde igiena excesivă și urbanizarea au limitat contactul oamenilor cu natura și animalele.
„Trăiască microbii!! Lăsați copiii să se joace în țărână, să mănânce alimente nespălate și să trăiască la țară cu câini, pisici și gunoi de grajd- vor avea mai puține alergii, astm, dermatite atopice și intoleranțe alimentare! Este concluzia uluitoare a multor studii făcute în Europa, Statele Unite și Japonia, care au demonstrat că prea multă igienă distruge sănătatea”, a declarat ea într-o postare pe Facebook.
Experimentul din Finlanda, un model pentru creșterea imunității copiilor
Pentru a susține ideea, Mihaela Bilic a menționat un experiment realizat în Finlanda, unde copiii din creșe și grădinițe au fost încurajați să se joace cu pământ și gunoi de grajd, pentru a simula contactul cu un mediu natural. După doar două săptămâni, copiii care au avut acces la această „biodiversitate microbiană” au prezentat o îmbunătățire a imunității.
„În Finlanda a fost făcut un experiment interesant pe copiii de la creșe și grădinițe: în curtea de joacă s-au montat recipiente cu pământ de pădure și gunoi de grajd, în care copiii au fost încurajați să se apuce de grădinărit. După numai 2 săptămâni de scormonit în aceste rezervoare de biodiversitate microbiană, după ce s-au jucat cu plantele, râmele și țărâna, imunitatea copiilor a crescut!”, a spus nutriționista.
Mihaela Bilic a descris corpul uman ca pe un ecosistem interconectat cu natura, avertizând asupra riscurilor unui „deficit de natură”. Ea susține că lipsa expunerii la microbi și utilizarea excesivă a antibioticelor duc la ceea ce numește „disbioză intestinală”, un dezechilibru microbian care afectează imunitatea și provoacă inflamații cronice.
„Putem preveni și reduce bolile inflamatorii cronice și autoimune cu ajutorul biodiversității microbiene. Deși pare șocant, inclusiv prezența de paraziți intestinali în intestinul copiilor nu trebuie privită ca o anomalie și tratată excesiv. Parazitozele ușoare educă sistemul imunitar și îl învață să fie mai tolerant”, mai transmite Bilic.
Citeşte continuarea AICI.