Din cuprinsul articolului
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea să vă surprindă, dar o sticlă de apă poate fi mai murdară decât un vas de toaletă.
Nu ne dăm seama cât de multe bacterii și alte microorganisme ne înconjoară în fiecare zi. Printre obiectele pe care le folosim cel mai des se numără și cele care sunt adesea neglijate atunci când vine vorba de curățare.
Telefoanele mobile, tastaturile de calculator, ochelarii de soare și pensulele de machiaj sunt doar câteva dintre acestea. Cu toate acestea, există un alt element care este adesea neglijat, dar care are un impact imens asupra sănătății noastre – sticla de apă.
Surse ascunse de bacterii în sticla de apă
Utilizarea zilnică a unei sticle de apă este complet normală – bem din ea acasă, la serviciu, în timpul exercițiilor fizice și pe drum. De fiecare dată când o atingem, transferăm bacteriile de pe mâini pe ea, iar când bem din ea, bacteriile din gură sunt transferate pe suprafața ei.
Un studiu din 2022 a constatat că sticla reutilizabilă medie conține de 40 000 de ori mai multe bacterii decât un scaun de toaletă. Aceste informații ar trebui să ne încurajeze să ne gândim mai serios la curățenia sticlelor de apă.
Curățarea corespunzătoare
Pentru a preveni acumularea de bacterii și posibile probleme de sănătate, este recomandat să o curățați zilnic. Curățarea periodică a sticlei de apă este esențială.
Cât de des trebuie să vă curățați sticla de apă?
Cel mai bine este să o spălați zilnic cu apă caldă și un detergent de vase blând. Nu uitați să curățați bine capacul și alte părți unde se pot acumula bacterii. După curățare, clătiți-o bine și lăsați-o să se usuce complet înainte de următoarea utilizare.
Riscuri pentru sănătate din cauza unei sticle murdare
Persoanele care sunt sensibile la mucegai pot prezenta simptome precum dureri de cap, amețeli și iritații ale tractului respirator. În ciuda curățării regulate, sticlele reutilizabile nu durează la nesfârșit. Este recomandat să le înlocuiți la fiecare 6 până la 12 luni.